Domov › Diskusné Fóra › Pomoc: hardware › iMac 27″ – pridanie diskov
- Toto téma obsahuje 12 odpovedí, 5 hlasov, a bola naposledny upravená pred 12 years, 9 months od
Jozef Remen.
-
AutorPríspevky
-
4. novembra 2012 o 11:44 #89761
Pexo
Účastník (Participant)Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či je možné do iMac 27″ pridať viaceré HDD.
V ideálnom prípade by som tam chcel mať:
1x SSD disk
2x HDD 7200 otáčkovýDá sa to do toho iMacu napchať? A robia to aj na ich predajniach – že by som napr. pri kúpe iMacu rovno kúpil aj tie disky a oni by mi to tam dali?
4. novembra 2012 o 13:06 #334161marian1292
Účastník (Participant)Pokiaľ viem, ssd + hdd sa tam dá dať. Ssd si dokúpiš, dajú ti to aj pri kúpe, ale je to fesť predražené. 3 disky tam nedáš. Dáš tam tak ssd+hdd. To si dokúpiš a doma namontuješ. V predajni ti dajú len to predražené.
4. novembra 2012 o 15:04 #334184Pexo
Účastník (Participant)No, dúfal som v lepšiu odpoveď.
Ide mi totiž o strih videa, kde Premiera odporúča mať raid0, tak som to chcel dať dovnútra toho iMac. Ten SSD som plánoval na systém.
Viete niekto poradiť, ako by sa to dalo riešiť?
4. novembra 2012 o 15:14 #334187breinko
Účastník (Participant)Normalne tam vies mat len jeden disk, ale je tu jedna moznost.
Da sa kupit pridavny modul, do ktoreho das SSD a ten sa namontuje do vnutra na miesto optickej mechaniky.
Dnes sa opticka mechanika vyuziva minimalne, cize mozes mat jednu na USB v pripade potreby.Cize moj navrh: HDD normalne nechat tam (na data), kde ma byt a SSD na mietso optiky (na system).
Na predajni to neurobia, si myslim, ale kto je sikovnejsi, tak to zvladne.
4. novembra 2012 o 16:03 #334198Pexo
Účastník (Participant)Čiže ked chcem raid0, tak mi treba niečo takéto:
http://www.mzone.sk/externe-disky-3-5-2big-2tb-usb3-0-7200rpm-34584. novembra 2012 o 16:33 #334204breinko
Účastník (Participant)Tak teraz neviem, ci chces externy alebo interny disk… ja som ti ponukol moznost mat v iMacu 2 disky.
Externych mozes mat kolko chces…4. novembra 2012 o 16:51 #334208Pexo
Účastník (Participant)v ideálnom prípade chcem interný, no potrebujem 2 rovnaké disky, aby som vytvoril raid0 (t.j. dvojnásobná rýchlosť diskov)
ale z tvojho komentu mi vychádza to, že dovnútra asi 2 veľké disky nedám, preto pozerám už externé riešenie4. novembra 2012 o 17:35 #334223Jozef Remen
Účastník (Participant)Na RAID 0 sa vykasli. Je to riesenie s vysokym rizikom straty dat. Bud Raid 5 alebo prinajhorsom 1+0
A na USB zabudni, pretoze to je uzke hrdlo celeho riesenia. Zbytocne budes mat rychly RAID, ked ho zabrzdi USB.
Firewire alebo thunderbolt.4. novembra 2012 o 18:05 #334231Pexo
Účastník (Participant)raid0 by som chcel kvôli strihaniu HD videa. Zálohu by som ešte riešil nejak dodatočne, asi cez raid5.
USB som vybral verzie 3.0, ktorý sa mi zdá o dosť výkonnejší než FireWire.
Thunderbolt som nevybral kvôli cene takých diskov a neviem, či oproti USB3 ponúkne niečo viac4. novembra 2012 o 18:34 #334236Jozef Remen
Účastník (Participant)Tak potom chod do eSata, aj ked redukcie na thunderbolt asi nie su.
USB 3 moze mat teoreticky vyssi vykon nez Firewire, problem je v tom, ze ma vysoku reziu na procesor pri prenose mnozstva dat. To je nieco, co asi neprekusnes.A len tak mimochodom – RAID na strih videa v HD urcite nepotrebujes, bohate postaci interny disk alebo bezny disk. Nekomprimovane HD asi strihat nebudes.
4. novembra 2012 o 18:39 #334238mynick
Účastník (Participant)ako povedal Jozef, USB nie je naj volba. Je to dost draha zalezitost ale pre teba by to celkom uslo si myslim:
http://www.mzone.sk/externe-disky-3-5-my-book-thunderbolt-duo-4tb-3796
4. novembra 2012 o 18:53 #334239Pexo
Účastník (Participant)Vďaka. To o veľkej réžii na procesor pri USB som nevedel – to mení situáciu, procesor je pri strihu dôležitý
Tak teraz mi teda vychádzajú 2 možnosti:
1. vyskúšam, ako pôjde strih videa na 1 disku, možno to bude predsa len stačiť (premiere odporúča raid0)2. ak nebude stačiť, tak potom ako navrhuje mynick – som sa mu chcel pôvodne vyhnúť, lebo sa mi zdalo už veľa dát na rizikový raid0
4. novembra 2012 o 20:26 #334260Jozef Remen
Účastník (Participant)bez obav, strih ti na tom pojde uplne v pohode. Ziadny RAID nie je kriticky potrebny, ale kvoli kapacite vhodny. Neviem, ci sa strihom zivis a ci je to primarna cinnost na pocitaci. Poznam ale par ludi, kori strihaju na starsich strojoch, profesionalne, dokonca aj na Macbooku Pro a nemaju najmensi problem s tym, ze namaju RAID. Vela externych diskov, zvacsa na Firewire, to ano. Ale RAID? Vobec nie. A RAID 0 je fakt konina na entu, zlyhanie 1 disku a si v prdeli.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.