Domov › Diskusné Fóra › Pomoc: hardware › APPLE produkty z USA (MacBlog admins, čítajte, prosím, od 4. strany)
- Toto téma obsahuje 68 odpovedí, 23 hlasov, a bola naposledny upravená pred 17 years, 2 months od
willy.
-
AutorPríspevky
-
23. februára 2008 o 18:27 #56711
willy
Účastník (Participant)Cavte ako je to so zarukou a clom napriklad na macbook?viem ze ked si odtial doveziem macbook mam rok zaruku ale co ak sa pokazi?urcite to mozem reklamovat aj u slovenskych predajcov?ako je to s clom?musi sa platit aby bola zaruka?co ak ho nedam preclit?porusim tym zakon?
dik za vsetky odpovede.-viem ze je to tu uz preberane ale zaujima ma hlavne podrobnejsie otazka cla:)
23. februára 2008 o 18:56 #119498Spider.sk
Účastník (Participant)urcite kup na slovensku. podporis tym slovenskych predajcov a pokial si nedas odratat 2. rok zaruky tak ju mas na 2 roky. pri reklamacii a servise nebudes mat problem ked ho budes mat od slovenskych predajcov…a tato tema sa tu uz niekolko krat riesila….staci pozriet historiu fora
edit: myslim ze sa da kupit aj na svoju firmu nejaky produkt…takze ta to moze vyjst lacnejsie (bez DPH?…myslim)
23. februára 2008 o 18:57 #119499Lukas
Účastník (Participant)To s tou zárukou by zaujímalo aj mňa. Mám MB pol roka z USA. Clo som neplatil ani DPH. Len som ho priviezol. A akurat dnes mi vypovedal službu HDD. Kupoval som ho v USA cez Apple store a jediny doklad o kúpe ktorý mám je na ich stránke záznam o mojej kúpe. S MB pri prišli len papiere o dódávke od FedEx, ale nie faktúra. Uznajú mi na SR reklamáciu, keď mám len záznam o kúpe na nete?
23. februára 2008 o 19:05 #119500willy
Účastník (Participant)ja som student makal som nanho ako otrok chcel by som 2,2GHz model ale 45 sa mi zda dost, hlavne ak mam moznost kupit ho v USA za 1100 dolarov.Aky je vlastne kurz?1 dollar/23sk? to by som ho mal za smiesnych 25000, a aj s leopardom
Taktiez uvazujem o kupe iphone, bude sa vlastne niekedy predavat na SR?23. februára 2008 o 19:18 #119501Shasha
Účastník (Participant)neviete ako je to s dovozom z Kanady?platia podobné pravidlá ako z Usa?
23. februára 2008 o 19:46 #119502pedro
Účastník (Participant)Lukas: ano, mne tak uspesne v applecentrum.eu opravili macbook pro
Spider.sk : podpora slovenskych predajcov? predavas ich ty? Je mi luto ale pokial apple nezmeni cenovu politiku 1USD=1EUR tak sa stale oplati notebook z USA.
Shasha: v kanade sa to oplati trochu menej ale pravidla su totozne ako z USA
23. februára 2008 o 22:01 #119510willy
Účastník (Participant)Pedro: a platil si clo, alebo dan?alebo ti stacil iba blocek?kde sa to vlastne plati, pred opustenim krajiny alebo az pri prichode na sr?
23. februára 2008 o 22:04 #119511Shasha
Účastník (Participant)nooo…to by aj mna zaujimalo:)
23. februára 2008 o 23:03 #119514paradox
Účastník (Participant)a co by vas zujimalo?? CLO na pocitace NEEXISTUJE !! dan /dph/ je 19% ako na vsetky produkty okrem knih /10%/ ak sa nemylim …….. dph sa plati pri prichode na slovensko a to tak ze ako cestny obcan to ohlasis colnikom hihihih napriklad sa udas hned na letisku hihi
… no a zaruka nema so zaplatenim dph absolutne nic potrebujes iba doklad o kupe ….. staci taketo vysvetlenie???
23. februára 2008 o 23:54 #119517pedro
Účastník (Participant)paradox: presne tak:)
24. februára 2008 o 10:24 #119520Kompi
Účastník (Participant)Paradox, mam pocit, ze to vidis velmi jednoducho. V prvom rade, clo sa plati na letisku… a su tam 2 urovnove kontroly.. v podstate je to len par osob so stolom, co kontroluju ludi, co vychadzaju z posledneho lietadla.
CLO sa plati teda na letisku, ak ta chytia.. (chcecknu 3 percenta ludi, a mozes to byt prave ty) a to letisko moze byt kludne swiechat vo viedni. Totizto clo sa neplati slovensku, ale je to poplatok za vstup materialu do EU, ak je to z tretich krajin (USA, KANADA).
Takze to je adrenalinovy sport ist cez priletovu halu. A rozhodne to nie je o tom, ze „ak chces, tak nahlasis“ Kamarata pekne dlho cvicila colnicka na bratislavskom letisku a to mal jeden blby dell so sebou. A jedna baba co mala 2 laptopy, to uz ani nevravim.
Jedine co ta naisto ochrani je ak si nahlasis notebook, ze ho mas pred odchodom do tretich krajin, alebo zijes viac ako 2 roky v zahranici, vtedy tiez neplatis.
Inak v praxi to vyzera tak, ze si supnes vsetko do prirucnej batoziny a tvaris sa akoze nic. A tam sa toho vojde. Z vlastnej skusenosti Vostro a inspiron od dellu a k tomu MBP a este kamera k tomu. :)
24. februára 2008 o 11:53 #119523Shasha
Účastník (Participant)takze najistejsie je nechat preniest MB niekomu kto tam uz zije dlhsiu dobu…a musi sa tvarit,ze je to pre osobnu potrebu(odbaleny v prirucnej batozine),alebo ho moze surovo doniest v krabici,ze pre niekoho?
24. februára 2008 o 17:53 #119535zero0x
Účastník (Participant)ahojte, mam niekoho v usa, a chcel by som aby mi doviezol macbook
takze ak mu poviem, nech to rozbali a hodi si do taksy, nebude s tym problem?
24. februára 2008 o 19:48 #119541jamike
Účastník (Participant)No z vlastnej skusenosti vam poviem tak ze ak je rozbaleny a mas ho v taske, v podstate nemaju ako zistit ze je novy. Urcite by som sa ho nesnazil doniest v krabici zabaleny – to si uplne pyta zaplatenie cla/dph :) Stavaju sa sice aj extremne pripady, ako napr. kamoska si kupila v New Yorku kabat v nejakej akcii za $100, mala ho normalne na sebe, colnikom sa to akosi nepozdavalo, tvrdili jej ze si ho urcite kupila tam a musi zaplatit clo. Hadala sa s nimi, nakoniec ten kabat nasli na nete na stranke Calvin Klein a stal nejakych $300 bez akcie a platila pekne tucne clo. Takze niekedy s nimi nic nespravis…
Co sa tyka zaruky, isiel som do Apple servisu v blave, kde mi tvrdil ze ak nemam zaplatene clo mi ho neopravi. Nastastie som si ten problem nakoniec opravil sam, ale ak by prislo na lamanie chleba, zarucujem ti ze by ma nepresvedcil o tych bludoch. Clo nema nic spolocne so zarukou. Zaruka je medzinarodna a plati vsade na svete. Jeho nema co zaujimat kde som si ten komp kupil. Druha vec je, ze ak by o tom vedela colna policia, tak mam asi po chlebe a bude problem. Ale ak ti v servise budu tvrdit ze mas mat zaplatene clo, surovo mu povedz ze s tym pojdes za ombudsmanom alebo na Slovensku obchodnu inspekciu, lebo on nema pravo ti to odmietnut. Co ak zijes v USA a dosiel si na Slovensko na tyzden na dovolenku? Mas platit clo? Asi tazko. Oni sa takto snazia len vystrasit ludi, aby si radsej kupovali kompy od nich a nie dovazali z Ameriky, ale fakt na to nemaju najmensie pravo. Ja som napriklad student na vysokej skole v Amerike, a na Slovensku travim tak dva mesiace v roku. Som si celkom isty ze ani legalne clo platit nemusim, a ako mi on bude dokazovat ze zijem na Slovensku, resp. ako mu ja mam dokazat ze zijem v Amerike ak mam trvaly pobyt stale na Slovensku?
Takze smelo do toho, kup si komp v Amerike, (najlepsie refurbished z online Apple store-u, usetris aj 100-150 USD a ma uplne novy nepouzity casing, je testovany, a ma tu istu zaruku ako novy, takze rozdiel orpoti novemu nemas sancu spoznat) a pre istotu povedz kamoske nech ho odbali a prevaza ho ako svoj vlastny, zbytocne provokovat colnikov…
Good luck!
24. februára 2008 o 20:10 #119542Kompi
Účastník (Participant)Na upresnenie, ked cokolvek clovek nesie cez hranice a dojde na ten radikalny pripad, ze ho zacnu cvicit cilnici, treba mat eso v rukave.
Oni vam veci ocenia sami… t.j. podla nejakeho dostupneho serioveho cisla, resp podla vyrobcu… ale v drvivej vacsine podla „svojich tabuliek“.
No a preto treba mat pri sebe blocek .. drviva vacsina blockov je cez mail, trochu prilepsit vo fotoshope a natlacit… A tak som aj ja mal pri sebe 2 nove delly, kazdy za 250 dolarov :). z toho sa uz lahsie plati clo, z desat litrov to nie je tak vela ako zo 40tich…. A ak casto cestujete, niekedy vam mozu povedat, ze je to kradnute, nech preukazete, ze je to vase… aj na to je dobry „novy“ blocek.
A keby sa uz nedalo vyhadat, stale je dobre mat v pocitaci na pozadi svoju fotku, to uz nik nebude spekulovat, ani colnici ze je napredaj ani policajti, ci je to vase…
24. februára 2008 o 20:32 #119543zero0x
Účastník (Participant)hehe nechapem ako si zistil ze ide o holku :)
no hej, ona je tam rok na strednej, ja som tiez na strednej a veruze makam aby som si na apple zarobil :)
hlavne jej nechcem sposobit ziadne problemy, no a niekde som tu pocul nazor, ze by si to mala dat do prirucnej batoziny, bude to tak lepsie?
ten macbook zase nie je tak tazky, takze to by nemuselo vadit :)
inac super, idem porozmyslat o tom refubrished, lebo najprv som chcel sexy bielu krabicu a ritual rozbalovania, ale treba si uvedomit, ze si ho nekupujem z rozkose, ale pretoze je to nieco co mi pomoze v praci aj v skole.. taze tak:D idem si pohladat refubrišované:D
24. februára 2008 o 20:32 #119544zero0x
Účastník (Participant)lol teraz mi doslo ze to neje refubrished ale refurbished
24. februára 2008 o 21:05 #119548zero0x
Účastník (Participant)woow za 21 tisic mat macbook.. tak to je uz neco :)
toto ked sa podari tak to bude peckaaaa
no a este by ma zaujimalo kolko percent z tej sumy v zlom pripade mozu chciet ako clo?
24. februára 2008 o 21:25 #119550EmElEn
Účastník (Participant)No ale Kompi… Photoshop na účty. Falšovanie daňového dokladu. :D
Vyjadrím sa radšej k tej fotke na pozadí – tá je dobrým nápadom. Prípadne ešte nejaké rodinné albumy v iPhoto.
24. februára 2008 o 21:49 #119554Suno
Účastník (Participant)zero0x, nemysli si ze za 21000 by si mal MacBook, 21000 nestoji ani najzakladnejsi model (ten stoji 25000) a este si treba pripocitat minimalne 4% dan statu usa v ktorom bol kupeny..od 4% po 19% v californii… Takze asi tak.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.