Aký PC a MONITOR na digitálne fotografie?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Aký PC a MONITOR na digitálne fotografie?

Zobrazuje sa 16 príspevkov - 1 až 16 (z celkového počtu 16 )
  • Autor
    Príspevky
  • #55853
    Petko_36
    Účastník (Participant)

    Dobrý večer.
    Prepáčte že sa na Vás obraciam touto cestou, ale skúsim.
    Hľadám už dlhšiu dobu odpoved na otázku AKY počítač a monitor kúpiť na úpravu fotografií ? Som amatér fotograf, ale hľadám niečo Dobré, Správne, Trvácne, Pochopiteľné, a Prístupné cenou. Cesta hľadania, ktorá ma už mimochodom prestáva baviť, ma doviedla až do predajne MACU v Poluse. Tu som si siahol na iMAC 24“, ale odpoved že pre úpravu fotiek je to to isté ako Windows na PC ma opäť vrátila späť do slovenskej reality. Už ked som na cene 62.000.- si myslím že digifoťák prásknem na smetisko a vrátim sa ku KLASIKE ! Ak chápete trocha môj problém, prosím poradte čo pre úpravu fotiek zvoliť. V tom chaose techniky sa ako starší chlapec asi nedokážem orientovať a slovo Fotografia sa v návodoch pre PC nachádza iba na okraji. Teda čo za 62.000.- ? . . . . . asi dovolenku s mladšími dievčatami

    #113961
    mato63
    Účastník (Participant)

    tak si kupte MacBook Pro,alebo MacBook a k tomu Apple cinema display,alebo ani to nie,postaci a lepsii a lacnejsi monitor. :)
    A urcite sa Mac oplati na foto.

    #113963
    Kompi
    Účastník (Participant)

    To ze je PC a windows dobry na fotografie, je pravda, rovnako ako je pravda, ze aj MAC je na to ako stvoreny. Otazka, ktoru si musite polozit, je ze co chcete. Na upravu fotografii vela fotografov pouziva miesto “klasickeho pocitaca” notebook. Zoberie ho, kde je treba a rovno na kolene sa dostane k pozadovanemu vysledku, rovnako dobre je pouzitelny aj doma, ci uz na pracovnom stole alebo v posteli pohodlne.

    Na vasom mieste by som riesil macbook, resp.macbook pro ako notebook a k tomu jednoduchy sotware – Adobe lightroom alebo nieco podobne.

    Klasicke PC aj MACy maju dostupne potrebne programy, t.j. Lightroom je aj pre jednu aj pre druhu platformu. Takze je to na Vas. Mne pride MAC daleko lepsi na grafiku a fotografie. Netreba instalovat antiviry, firewally, vsetko je pokope a funkcne, hlavne to nepada a je to intuitivne.

    A este nieco,
    ” vrátim sa ku KLASIKE ”
    k tomu Vam poviem jednu vec, ked som sa rozpraval s jednym profesionalnym fotografom, tak povedal :
    “v zivote som iba jednu fotografiu vydal bez upravy na pocitaci … ”
    takze to uz radsej nikde nepiste … .

    Mimochodom ak ste pocitacovy amater, tak doplnim link, co sa vsetko da v tom lightroom :
    odkaz na ukazky z prace je hore : http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/

    #113975
    renad
    Účastník (Participant)

    Šetriť, šetriť a ešte raz šetriť – a potom kúpiť Eizo. Monitor je základ. Je to fakt zo skúsenosti. Žiadne šmejdy a stredné triedy (či poloprofesionálne, ako to niekto volá), ale poriadny profi monitor – tým myslím od 30.000 litrov vyššie. Ako minimum aspoň 14-bitové spracovanie signálu. A aspoň základná kalibračná sonda. Hoc aj nejaká 3.000 tisícová (aby ste až tak nelietali) – potom dobrá kniha – aspoň základne vedomosti o Colormanagmente (správa farieb) aký RGB: sRGB ?, Adobe RGB ?, Apple RGB ?, aký CMYK ?, upravovať radšej v systéme LAB ? atď. – A AŽ POTOM KDESI NA KONCI JE POČÍTAČ.

    To máte ako s foťákom. Sebelepšie telo bez kvalitného objektívu je úplne k ničomu.

    #113980
    marek
    Účastník (Participant)

    ak sa bavime o fotografovi ktory sa fotenim zivi tak

    tak tak, eizo + kalibracna sonda
    pripadne apple cinema + kalibracna sonda

    ak treba prenasat pocitac kvoli foteniu a kontrole fotiek na mieste fotenia tak macbook, pripadne ak je viac prachov tak macbook pro
    ak netreba prenasat tak kludne aj macmini s externym monitorom

    softwarovo adobe lightroom + photoshop

    #114027
    Mano5
    Účastník (Participant)

    Pisete, ze ste “amater fotograf”. To sme tu vsetci. Ja by som to trochu rozsiril. Amater ako – mam maly digitalny fotacik a chcem si upravovat foto z rodinnej dovolenky alebo … Amater ako – mam digitalnu zrkadlovku za par 10000 a k tomu objektiv (nie jeden) za par 10000 korun fotim do RAW z coho vyplyva potreba “vyvolania” a chcem mat nad celym procesom kontrolu ale nezivim sa tym??
    Z vlastnej skusenosti (ja som zaobstaral techniku a znalosti) zena postupila z levelu 1 na level 2. Tak som jej kupil zrkadlovku so setakom. Ked sa dostala na hranice setaku kupil som jej objektiv Sigma 70-200 F2.8 s polarizacnym filtrom. Ona sice ma HP Notebook, ktory by vykonovo stacil na prevody a upravu aj vacsieho mnozstva RAW fotiek, ale davam prednost mojmu MBP s Photoshopom CS3, ktory je vynikajuci aj na robenie panorama fotiek. Priklanam sa k RENADovi s tym monitorom EIZO. Ak vsak tolko nemas a si naozaj amater – ako moja zena, zo zaciatku ti postaci aj display MBP. Skusali sme tlacit Panoramu z dovolenky 60×15 cm na Canon Pixma i5300 priamo z Phoshopu (len prevod z RAW, bez farebnych korekcii) s profilom ISO Fogra 27… na 250gr natlackovy AGFA papier a bol som milo prekvapeny vysledkom.
    Vela stastia pri vybere.

    #114049
    Petko_36
    Účastník (Participant)

    Páni, dakujem za rady. Konečne niečo konkrétne. MANO5- mám Nikona D70s so seťákom,Sigmu 28-200, Sigmu 170-500 a Sigmu 105 Macro, plus pár dalších drobností / macroblesk, filtre/. Fotím RAW, fotky mi robí komunál do formátu 30×40. . . len doma nemám na čom. Teda nejaké PC a starý LCD Relisys. Na dôchodok chcem D300 a k tomu nejakú ZOSTAVU na úpravu. Tou chcem začať, tak preto to vypytovanie. Takže EIZO S2000 1600×1200. Potom teda MBP alebo iMAC 24″ zhodne po 70.000. Zasa som teda vyššie ! . . . vo výdavkoch ! Na záver otázka: Kto naučí digitálu staršieho pána pri slivovici a klobáske ? Odmenou vychádzka na koni v M. Karpatoch.

    #114052
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    V kazdom pripade ta kalibracna sonda sa oplati (k niektorym high-end modelom ju EIZO dava k monitoru v cene). Dobre skusenosti mam s Monaco Optix, tu by som odporucal. Stoji okolo 10 000 Sk, ale rozdiel medzi kalibrovanym a nekalibrovanym monitorom je velky. Hlavne v telovych farbach, fashion fotkach a hlavne u notebookov.

    MBP + EIZO je dobra volba, pokial by sa ten MBP v terene skutocne vyuzival na kontrolu RAW fotiek.

    Inak klobasku, Karpaty a kona by som velmi rad prijal :)

    Avsak tema digitalna fotka a digitalne spracovanie je tema na tyzdne ci mesiace, hlavne v color managemente a samotnom vystupe. Chce to prax. Pri panoramach a fashion fotkach (resp. ludia/retus) uz nastupuje do programu aj Photoshop a tam je to uz celkom ina liga, v porovnani s krajinkami.

    #114132
    Mano5
    Účastník (Participant)

    Petko_36: Slusna vybava fotoamatera. Daj na radu DOMINIKA. Ak je to na zaciatok vela, tak najskor zober (aj moj pripad) MBP a nauc sa s tym robit – osahaj si to. Je to velmi “pritulne” a privetive. Vyskusaj si rozne softy. K MBP dostanes predinstalovany aj profi soft na spracovanie a spravu fotiek Aperture. Niekomu viac sedi uz spominany Adobe Lightroom. A na vacsie retuse Photoshop.
    Ked zistis, co vlastne potrebujes – presnejsie zobrazovanie farieb, velkost monitora… – potom urcite pojdes aj do toho EIZA. Ja robim v praci na type CG21. Je to naozaj rozdiel oproti normalnym monitorom. Mame aj menej kvalitny EIZO L997 – velky rozdiel pri ciernej farbe a tmavych odtienoch. Doma by som bral aj to L997.

    PS: ved mas digital a fotis, co sa chces ucit? Apple+digifoto=maximalna jednoduchost.

    #114153
    ivlado
    Účastník (Participant)

    Ja som riesil asi pred rokom ten istý problém. Nakoniec som sa rozhodol pre eizo a mac mini. Na úpravu fotiek v spomínanom formáte Mac mini v bohate stačí/2Gb ram/. No a to eizo s2000 bude určite dobrá voľba.
    V prípade záujmu mrkni na web:
    http://www.vladimirklement.com
    aj v tom má prsty mac :)))

    #114164
    nemo
    Účastník (Participant)

    ivlado: nejaka expirovana domena, ne? ;-)

    #114249
    Petko_36
    Účastník (Participant)

    Ahoj KOMPI,
    vieš ja si tú KLASIKU pamätám. Ked som mal doma zväčšovák, labak v kúpelke. A počítače čítali údaje z diernych štítkov. Tak ten Tvoj profesionál je asi trošku mladší. nič v zlom.
    Dominik , napíš mi na Post. sk, kedy by si prišiel, si vítaný.

    #114573
    Petko_36
    Účastník (Participant)

    Páni, dakujem za čas a rady ktoré Ste mi venovali. Kúpil som EIZO S2000, 1600×1200, 4:3, s technol MVA 14 bit gama korekciou a 5ročnou zárukou. Podarilo sa mi rozdeliť aj obraz : nástr lišty na starom monitore a fotka na novom. Som spokojný a idem sa s tým učiť robiť . . .

    #114603
    M_@rt_In
    Účastník (Participant)

    nechcem zakladat novu temu … a moj problem sa tyka aj tak monitoru …
    nedavno som si zaobstaral novy iMac 24″ … a na obrazovke je par detailov, ktore mi vadia:
    1. lava a prava strana nemaju rovnaky jas, jedna je jasnejsia ako ta druha
    2. v strede je velmi jemny prechod (je to vertikalny pas) do ineho odtiena farby … najlepsie je to vidno ked dam na fullscreen cisto bielu farbu a idem ocami napr z lava do prava, tak v strede vidno jemny prechod do zltkastej farby a potom sa to zas vracia do peknej bielej jak postupujem do prava.

    moja otazka je: bod 1. a 2. su hardwarove chyby/nedostatky, alebo da sa to odstranit kalibraciou/kalibracnou sondou?
    dik moc za akukolvek odpoved….

    #114831
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    Hardwarove nedostatky, reklamovat. Sonda to nevyriesi.

    #114842
    M_@rt_In
    Účastník (Participant)

    Dominik
    medzicasom som pobehal po zahranicnych forach a z ohlasov ostatnych ako keby mal tento problem kazdy druhy iMac … niektori sa vydali na reklamacny maraton a jeden tam bol dokonca co uz cakal na stvrty reklamovany iMac, ze kazdy novy kus ktory mu dali mal ten isty problem … niektori zas kontrolovali aj tie co maju vystavovane v predajniach a aj na nich nasli ten isty problem … jediny rozdiel je, ze na niektorych to je viac vidno a na inych zas menej, cize vela ludi to nebolo reklamovat, lebo im to neprekazalo. Potom znacnej casti ludi, ktori to aj boli reklamovat povedali, ze tento nedostatok je v medziach tolerancie pre dany hardware.
    Co sa mna tyka, tak tiez to nie je ziadna katastrofa … ked som si ho kupil, hned som si to nevsimol, az nejak o dva dni, cize po niekolkych hodinach prace a to tiez ked som robil s nastavenym jasom na minimum …. ked dam jas naplno, tak je to este menej vidno.
    Ja sa skor bojim toho, ze ked to dam vyreklamovat zaprve budem na to dlho cakat a za druhe moze sa stat ze novy kus bude na tom este horsie a potom zas by som musel absolvovat ten kolotoc odznova …. no uvidim, dam tomu este cas, budem to este tak mesiac pouzivat a potom sa rozhodnem…

Zobrazuje sa 16 príspevkov - 1 až 16 (z celkového počtu 16 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.