Unikátny Apple-1 bol vydražený za 815 000 dolárov

apple-1-charitybuzz-auction2
Apple–1 síce nie je funkčný, stačilo by však zopár menších úprav a vrátil by sa do pôvodného stavu.

Ak by ste doma nebodaj našli Apple-1, ste za vodou. Týchto počítačov sa zachovalo len veľmi malé množstvo a ich hodnota je tak veľká, že v aukciách si ich bývalí majitelia častokrát prídu na stovky tisíc dolárov. Závisí to však aj od funkčnosti alebo príslušenstva, ktoré bolo k počítaču dodané.

Jeden takýto mimoriadne vzácny Apple-1 sa podarilo predať za 815 000 dolárov cez CharityBuzz. Jedná sa o aukčnú stránku, ktorá venuje výťažok na dobročinnosť. Presnejšie, z tejto dražby venuje 10% na nadáciu Leukemia and Lymphoma Society. Pre nadáciu mohlo byť venovaných viac peňazí, nebyť toho, že najvyššia ponuka, 1 200 000 dolárov, bola stiahnutá na poslednú chvíľu. Či za tým stálo náhle rozhodnutie nekúpiť počítač alebo fakt, že nadácii poputuje len 10% výťažku, ostane záhadou.

Samotný počítač bol v aukcii označený ako Celebration Apple-1, keďže mohlo ísť o jeden z úplne prvých kusov, ktoré boli vyrobené. Počítačový historik Corey Cohen poukázal na to, že súčasťou je nepopísaná matičná doska, ktorá nebola nikdy verejne predávaná a nebola súčasťou žiadnej série. Tá prvá, ktorá išla do predaja pred 40 rokmi, pozostávala zo 175 kusov. Z nich je dnes v obehu len okolo 60 kusov.

Súčasťou balenia tohto bola originálna kazetová ACI “mechanika”, socket Robinson Nugent, dobový napájací kábel, raná kazeta Apple-1 BASIC podpísaná Danielom Kottkem, manuály, marketingové materiály a schéma kazetovej dosky. Nanešťastie, tento počítač nie je funkčný, hoci by sa dal opraviť. Stačilo by na to len pár malých úprav. Historik Corey Cohen je však proti takémuto zásahu do historického kúsku: “Apple-1 nie je len kus histórie, je to kus umenia.”

apple-1-charitybuzz-auction

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť