Bývalý prezident Nintenda vyvíjal Pokémon GO na smrteľnej posteli

Toto leto sa konečne našiel spôsob, ako donútiť ľudí tráviť čas vonku. Niantic Labs a The Pokémon Company vydali Pokémon GO a hru si v momente stiahli desiatky miliónov hráčov. O histórii tejto hry vieme síce málo, je však viac než zaujímavá.

Prvý koncept hry Pokémon GO vznikol ako aprílový žart, keď sa v Google Maps zničoho nič objavili rôzni pokémoni. Krátko nato začala naozajstná spolupráca medzi štyrmi firmami. Hlavnú zásluhu na nej majú štúdia Niantic Labs a The Pokémon Company, ale každá z nich má svojho čiastočného majiteľa. Niantic spadajú pod Google a Pokémon Company je čiastočne vlastnená Nintendom. Takže vlastne môžeme povedať, že na hre pracovali až štyri firmy. Dokonca na nej pracoval aj samotný riaditeľ Nintenda, Satoru Iwata.

Toho v hernom svete mnohí prirovnávali k Stevovi Jobsovi. Vo firme pôvodne začínal ako bežný programátor, no postupom sa vypracoval až na prezidenta spoločnosti. No aj keď už mal na starosti celú korporáciu, nikdy nezabudol na svoje hobby a aj keď bol riaditeľom, osobne sa podieľal na vývoji mnohých hier, ktoré Nintendo vydalo. Preto niet divu, že jeho meno nájdeme medzi tvorcami. Pri vývoji jednej z hier Pokémon pre GameBoy mali dokonca jeho podriadení problém zmestiť dva regióny na kazetku. Bolo preto obrovským prekvapením, keď Satoru Iwata oznámil, že osobne naprogramoval program, ktorý zmenšil veľkosť hry o polovicu(!), aby mohli vydať kompletnú hru. Pred vydaním Nintendo Wii U ho dokonca videli, ako umýval podlahu v hlavnom obchode v sídle spoločnosti.

Iwata mal svoje hry rád a rovnako mal rád pohyb. Jeho Nintendo Wii bol bestseller, so 100 miliónmi predaných kusov dokonca táto konzola prekonala predaje Xboxu 360 a PS3. O jeho nástupcovi, Wii U, sa to bohužiaľ povedať nedá, keďže ten bol pre firmu stratovým produktom. Lenže, podobne ako Steve Jobs, aj Iwatovi ostávalo len málo času. Bol chorý a hoci navonok vyzeral zdravý, vedel, že jeho čas je obmedzený. Rozhodol sa preto motivovať firmu do vývoja mobilných hier. Jednou z hier bolo aj Pokémon GO.

Zdravotný stav len 55-ročného Iwatu sa aj napriek operácii zhoršil a tak svoje posledné dni prežil v nemocnici, no ani tam sa nezastavil. Mal pri sebe svoj obľúbený počítač a rozprával sa cezeň s Tsunekazu Ishiharom, prezidentom Pokémon Company a zároveň jeho blízkym priateľom. Hlavnou témou týchto rozhovorov bolo Pokémon GO. “Deti si môžu vychutnať Pokémon Go bez toho, aby museli minúť veľa peňazí. Zrejme to bolo hlavným cieľom Iwatu-sana,” povedal jeden z ľudí, ktorí dobre poznali Iwatu. Nemal rád bežné mobilné hry, obzvlášť pri rastúcej popularite free-2-play systému. Ten je v 90% prípadoch nastavený tak, aby ľudia museli platiť za dodatočný obsah. Pokémon GO sa však dá hrať úplne zadarmo, bez nutnosti za čokoľvek platiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.