Od Apple Watch po Mac Pro: Apple predstavil nástupcu HFS+ s názvom APFS

Nástupca súborového systému HFS pre počítače Mac sa objaví vo finálnej verzii v roku 2017. Prinesie väčší výkon, stabilitu a bezpečnosť.

Súčasný súborový systém pre počítače Mac s názvom HFS alebo novšia verzia HFS+ je s nami už 30 rokov. Používal sa ešte na disketách, neskôr na klasických pevných diskoch až po SSD disky. Počas tohtoročnej vývojárskej konferencie WWDC spoločnosť Apple predstavila nástupcu – APFS (Apple file system).

Podľa Applu je APFS súborový systém budúcnosti, prinesie väčší výkon, stabilitu a bezpečnosť.Optimalizovaný je pre SSD disky a flash pamäte a bude sa používať vo všetkých operačných systémov z dieľne tejto spoločnosti. Mal by fungovať na iOS, tvOS, watchOS a macOS.  APFS bol oznámený zatiaľ len cez dokumentáciu pre vývojárov a pravdepodobne budúci rok by sa mal začať používať. Poďme si bližšie predstaviť hlavné funkcie:

“Copy on Write”

Funkcia “Copy on Write” má priniesť vylepšenie stability systému, napríklad pri výpadku elektrickej energie, keď prebieha zápis na disk. Táto funkcia zapisuje do nových blokov namiesto toho, aby prepísala už jestvujúci súbor a aktualizuje len metadata, ktoré budu odkazovať na miesto, kde sú zapísané nové dáta.

Flexibilné partície

Apple zaviedol so “Space Sharing” ďalšiu zaujímavú technológiu z pokročilých systémových súborov. Bude možné na disku vytvoriť partície, ktoré nebudú mať pevnú veľkosť, pre každú bude k dispozícií celé voľne miesto. Môžete to využiť napríklad ak chcete na Mac nainštalovať viacero operačných systémov, ale ešte neviete koľko volného miesta si musíte naň vyhradiť.

Snapshots

Nový súborový systém zmení spôsob, akým sú vytvárané zálohy. Funkcia Snapshots vytvára obraz aktuálneho stavu systému súborov a ukladá len jeho zmeny. Týmto spôsobom ich bude jednoduché vrátiť späť a obnoviť dáta do pôvodného stavu.

Výpočet veľkosti

Pravdepodobne to pozná každý používateľ a dokonca aj na SSD diskoch. Pokiaľ chcete vedieť veľkosť priečinku, ktorý obsahuje veľa súborov, chvíľu to trvá kým sa vám zobrazí. Podľa dokumentácie nový súborový systém APFS veľkosť vypočíta efektívnejšie.

Šifrovanie dát

APFS ponúkne šifrovanie priamo na úrovni súborového systému a ponúkne niekoľko rôznych stupňov: bez šifrovania, šifrovanie s jedným kľúčom alebo šifrovanie s jednotlivým kľúčom pre súbor. Podľa hardvéru bude používať štandardy AES-XTS alebo AES-CBC. Doteraz bolo šifrovanie riešené len na systémovej úrovni pomocou FileVault.

Ďalšie funkcie

  • V systémovom súbore HFS sú zmeny súborov ukladané každú sekundu, v novom APFS je to nano sekunda. Zámerom je, že v prípade pádu systému môžete čo najpresnejšie obnoviť súbory.
  • AFP (Apple Filing Protocol), ktorý umožňoval prenos súborov po sieti, na oddieloch naformátovaných pomocou APFS nebude podporovaný. Už od verzie operačného systému OS X 10.9 Mavericks je štandardne nastavený protokol SMB, ktorý je vyvinutý spoločnosťou Microsoft.
  • veľké súbory, ktoré sa napĺňajú dátami v priebehu času (napríklad ako virtuálny disk softvéru na virtuálizáciu ako VMware alebo Parallels Desktop) zaberajú len toľka miesta na disku, koľko skutočne zaberajú.
  • APFS je súborový systém novej generácie určený pre iOS, macOS, tvOS a watchOS a optimalizovaný má byť pre SSD/Flash pamäte. V súčasnosti sa dá otestovať vo vývojárskej verzii macOS Sierra, avšak ešte všetky funkcie nie sú dostupné. Podľa súčasných informácií ide o projekt z dieľne Applu a nebude open source.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť