Čo nás čaká na dnešnom WWDC?

Apple už o 19:00 zaháji tohtoročnú konferenciu pre vývojárov. Aké potenciálne novinky sú na dohľad?

MacBook Pro, krát dva

Event je primárne zameraný na veľké softvérové aktualizácie a ďalšie novinky späté s touto oblasťou. Úplnou výnimkou však nie sú ani odhalenia nového hardvéru.

Tentokrát sa skloňuje MacBook Pro, konkrétne dvojica nových modelov s 14-palcovým a 16-palcovým displejom s technológiou mini-LED, vylepšeným procesorom Apple Silicon či návratom viacerých konektorov ako HDMI či MagSafe.

Či sa predstavenia nových laptopov dočkáme už dnes večer isté nie je. Stále však okrem toho môžeme pri hypotézach o možných novinkách ostať v sfére hardvéru.

Nový Apple Silicon

Ďalším adeptom je totiž nový čip Apple Silicon. Podľa dostupných info pracuje značka na 10-jadre práve pre MacBook Pro, ktoré by malo byť doplnené GPU jednotkou s 16 alebo 32-jadrovým variantom či podporou RAM až do 64GB.

Tento procesor však pochopiteľne nie je jediným, ktorý aktuálne zamestnáva inžinierov. Apple pracuje aj na vývoji čipov pre vyššiu triedu – nový Mac Pro. Tu sa chystá 20 až 40 výpočtových jadier, grafický procesor má ponúknuť 64 až 128 jadier. V prípade najvyšších konfigurácií s niekoľkonásobne vyšším grafickým výkonom ako grafické karty Nvidia či AMD, ktoré sa v Apple zariadeniach nachádzajú v súčasnosti.

iOS a iPadOS 15

O novej generácii operačných systémov pre smartfóny a tablety Apple sa tento rok v predstihu veľa nevie. Isté svetlo na podobu nových systémov vrhol Mark GurmanBloombergu.

Podľa jeho názoru majú obe platformy, ktoré ešte pred pár rokmi spájal jeden systém, ponúknuť upravené notifikácie, ktoré bude možné nastaviť na mieru vašej aktivite. Notifikácie by tak mohli byť zobrazované rôzne, na základe konkrétnej situácie.

Zmenou by mali prejsť aj iMessages s cieľom lepšie konkurovať podobným službám mimo ekosystém Apple. Apple minulý rok testoval rôzne funkcie ako vymazanie odoslaných správ, indikátory pre skupinové konverzácie, či označovanie správ ako neprečítané.

S novým veľkým updatom by malo prísť aj vylepšenie ochrany súkromia, na ktoré sa Apple začal výrazne orientovať s predstavením iOS 14, či drobné zmeny používateľského rozhrania. V prípade iPadu sa očakáva (konečne) možnosť umiestňovať widgety voľne na plochu.

Apple takisto pracuje aj na viacerých nových funkciách pod hlavičkou Prístupnosti – napríklad tzv. Background Sounds, ktoré môžu byť prehrávané na potlačenie nechceného ruchu okolia. Na výber by mali byť možnosti ako oceán, dážď, či šum).

V súvislosti s apkou Zdravie sa hovorí aj o rozšírení v podobe tzv. Food Trackingu. Nie sú však k dispozícii podrobnejšie informácie v akej podobe a rozsahu nová funkcionalita bude.

macOS 12

O novom operačnom systéme pre Mac je toho známe ešte menej ako v prípade iOS a iPadOS.

Pokiaľ ide o kandidátov na jeho pomenovanie, v hre sú mená ako Mammoth, Monterey či Skyline, ktoré si Apple starostlivo poistil ochrannou známkou. Nejde však o príliš presný indikátor, keďže v minulosti značka prekvapila aj názvami, ktoré v databáze registrovaných názvov neboli.

watchOS 8, tvOS 15 a… homeOS?

Ani v prípade OS pre Apple smart hodinky to s objemom informácií nie je inak. Jednou zaujímavou novinkou môže byť funkcia, ktorá v rámci Prístupnosti umožní ovládať Apple Watch aj bez dotyku displeja či korunky, pomocou kontrakcií svalov na zápästí a ruke a rôznych gest.

 

V úvodnej keynote má miesto aj update tvOS, ktorý by mal byť určitým spôsobom aj tentoraz prepojený s iOS. Apple podľa všetkého chystá aj novinku homeOS. Naznačuje to pracovná pozícia, v ktorej popise sa nachádzala zmienka o tomto novom operačnom systéme, kým ju Apple neodstránil. Je možné, že tvOS sa bude po novom volať práve homeOS, keďže aktuálne tento systém beží na Apple TV aj HomePode.

WWDC začína už dnes 7. júna o 19:00. Na MacBlogu budeme prezentáciu noviniek Apple sledovať formou liveblogu a po jej skončení sa môžete tešíť aj na podrobné články k jednotlivým novinkám.

zdroj: MacRumors, Bloomberg 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť