Apple začína testovať iOS 17.4 s množstvom zmien pre obyvateľov EÚ

iOS 17.4
Apple len krátko po vydaní aktualizácie iOS 17.3 začína testovať ďalšiu veľkú aktualizáciu pre svoje zariadenia, tentoraz označenú ako iOS 17.4. Táto prináša množstvo zásadných zmien v Európskej únii, na svoje si tak prídu aj Slováci.

Kľúčovou vlastnosťou je totiž, že Apple sa musí prispôsobiť novému zákonu DMA (Zákon o digitálnych trhoch). Tento má za cieľ eliminovať monopolistické praktiky firiem na internete. Výsledkom je, že Apple – chtiac nechtiac – musí povoliť inštalácie z iných obchodov, ako je App Store

Po novom si môže ktorýkoľvek vývojár otvoriť vlastný obchod s aplikáciami. Užívatelia v EÚ tak už nebudú odkázaní len na App Store (hoci ten má vysoké štandardy ohľadom pravidiel), ale budú si môcť nainštalovať napríklad také trhoviská ako Epic Store, Microsoft Store, Huawei App Gallery či Amazon Store. Samozrejme to je len príklad – v dobe písania tohto článku vôbec nie je jasné, ktoré obchody s aplikáciami sa objavia po boku App Store na iPhone a iPade.

Spoločnosť Apple chce mať však záruku vysokých štandardov a preto pripravuje sadu nástrojov, ktoré budú môcť vývojári týchto obchodov použiť pri príprave. Okrem nových API vydal stanovy, ktoré musia vývojári dodržiavať, ak chcú distribuovať aplikácie na iPhone. Musia spĺňať prísne kritéria ohľadom užívateľského zážitku, ochrany pred podvodmi, zákazníckej podpory a ďalších aspektov.

Benefitom pre vývojárov aplikácií dostupných v Európskej únii je, že si budú môcť zvoliť, cez ktoré obchody chcú svoj softvér predávať. Aplikácie nainštalované cez obchody tretích strán prechádzajú akýmsi notárskym procesom, kde budú užívatelia oboznámení s faktom, že ide o neoficiálnu distribúciu. Dôjde však aj ku kontrole bezpečnosti a zabezpečenia. Apple sa tak naďalej bude snažiť užívateľov udržať v jeho oficiálnom obchode.

Kľúčovou informáciou je, že Apple si nebude účtovať žiadne poplatky za predaj aplikácii cez tretie strany, či už ide o pôvod alebo spôsob platby. Dokonca na území Európskej únie dostanú užívatelia alternatívne spôsoby platby po boku Apple Pay. Apple však zavádza pre vývojárov ročný poplatok Core Technology Fee. Znamená to, že ak aplikácia presiahne 1 milión inštalácií, firma si bude účtovať 50 centov za každú inštaláciu. Súčasne však Apple znižuje App Store daň pre vývojárov z 30% na 17%. Súčasne platí, že daň z predplatného sa zníži z 15% na 10%, a to za predpokladu, že užívateľ má predplatné aktívne viac ako 1 rok alebo ide o menšie podniky. Podľa slov Applu sa tretinové zníženie dotkne drvivej väčšiny aktívnych predplatných.

Zaujímavé je aj, že Apple dáva vývojárom možnosť vybrať si, či chcú dodržiavať doterajšie podmienky alebo pristúpiť na nové. Spomína sa tiež voliteľný 3% poplatok, ak budú aplikácie ďalej využívať doterajšie metódy platby.

Apple dodáva, že aplikácie distribuované vládnymi a mimovládnymi organizáciami, ako aj vzdelávacím sektorom, budú mať výnimku z poplatku Core Technology Fee. Apple takisto uvádza, že užívatelia budú môcť kedykoľvek odvolať právo na inštalácie ktorémukoľvek neoficiálnemu obchodu a to cez Nastavenia zariadenia.

iOS 17.4 tiež prináša užívateľom Európskej únie možnosť zvoliť si predvolený internetový prehliadač. Teda niečo, čo riešil dávne roky dozadu Microsoft s predinštalovaným Internet Explorer prehliadačom v systéme Windows. Novinkou tiež je, že prehliadače tretích strán už nemusia využívať WebKit. Rovnako tak Apple odomkne možnosti NFC čipu pre vývojárov.

Zákon o digitálnych trhoch vstupuje do platnosti v EÚ 6. marca 2024. Dovtedy tak bude musieť Apple vydať systémový update pre iPhone a iPad oficiálne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť