Apple Vision Pro budú veľmi nedostupným produktom, nielen kvôli cene

Apple začal prijímať predobjednávky na svoj headset Vision Pro. Že nepôjde o príliš dostupný produkt, naznačuje už len samotná skutočnosť, že sa spočiatku bude predávať výhradne v USA.

Okuliare, ktoré kalifornský gigant predáva pod názvom „Priestorový počítač“, sa začnú predávať 2. februára za cenu štartujúcu na 3 499 dolároch pri 256GB kapacite. Je však možné, že prvá várka bude mať svojich majiteľov už krátko po spustení predobjednávok a ďalšia bude k dispozícii až s odstupom času. Predpokladá to analytik Ming-Chi Kuo. Tvrdí, že v deň vydania má mať Apple k dispozícii medzi 60 000 až 80 000 kusmi. Napriek veľmi vysokej cene analytik predpokladá, že sa produkt vypredá.

Analytik uvádza, že nateraz produktu chýba nejaké zásadné využitie, podobne ako tomu bolo aj pri Apple Watch. Tie sa najprv snažili byť módnym doplnkom, už po roku ale bolo jasné, na čo sa hodinky najčastejšie využívajú. 18-karátová zlatá edícia tak ukončila svoju dostupnosť už necelý rok po zahájení predaja a jednotlivé generácie sa zlepšovali najmä v oblasti športových a zdravotných funkcií. A to aj napriek tomu, že si Apple Watch zachovali prvky módneho doplnku, napríklad vďaka spolupráci s Hermés či vďaka širokej palete a pravidelnej obmene remienkov.

Podobná situácia dnes je aj v prípade Vision Pro. Tam sa očakáva, že prvú várku vykúpia najmä skalní fanúšikovia značky a profesionáli, ktorí vedia produkt využiť s jeho terajšími možnosťami. Napríklad pri práci s 3D vizualizáciami. Analytik nevie, či sa produktu podarí udržať si tempo predaja po tom, ako bude uspokojený úvodný dopyt. Je pritom podľa neho zrejmé, že kvôli zložitej výrobe Apple tento rok vyrobí len približne 400 000 kusov. Komerčný úspech je však podmienený budúcim marketingom a snahou Applu zistiť, na čo sa produkt vlastne bude najčastejšie používať.

Ming-Chi Kuo si takisto myslí, že Vision Pro sa začne predávať v ďalších krajinách sveta ešte pred WWDC 2024. Dôvod je v tomto prípade logický – keďže Apple chce predstaviť nové nástroje a možnosti používania headsetu, ako aj novú verziu operačného systému visionOS na WWDC, je treba rozšíriť globálnu dostupnosť produktu. Prednosť však zrejme dostanú len tie najdôležitejšie trhy, ako sú Spojené Kráľovstvo, Kanada alebo Čína.

Zdroj: MacRumors (#2)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť