Apple oficiálne nahradil iTunes pre Windows tromi novými aplikáciami

Windows Apple TV Apple Music Apple Devices Apps
Pred niekoľkými rokmi to bolo ešte nemysliteľné, dnes však už môžeme oficiálne skonštatovať, že časy, kedy iTunes pre Windows predstavoval esenciálny nástroj pre majiteľov iPhonu, iPadu či iPodu, sú preč.

Apple totiž v uplynulých dňoch oficiálne vydal trojicu aplikácií pre Windows 10 a Windows 11, ktoré nahrádzajú program iTunes na väčšine počítačov. Prvou novinkou je aplikácia Apple Music, ktorá zároveň slúži ako vstupná brána do rovnomennej streamovacej služby. K nej mohli užívatelia na PC pristupovať buď cez internetový prehliadač alebo cez aplikáciu iTunes. Aplikácia je spätne kompatibilná s knižnicou iTunes, ktorú ste si vytvorili pri používaní predošlej aplikácie. Okrem prístupu k vlastnej knižnici, zoznamu na vypočutie, playlistom rôzneho druhu, poskytuje tiež prístup k Rádiu. Tu sú k dispozícii jednak tri firemné stanice Apple Music 1, Apple Music Hits a Apple Music Country, ako aj lokálne rádiostanice na čele s Evropa 2 z platformy TuneIn. Pre aplikáciu je treba si vyhradiť 146MB miesta na disku.

Ďalšou aplikáciou v ponuke je Apple TV. Užívatelia tu majú možnosť pristupovať k obsahu z predplatnej služby Apple TV+, ako aj k vlastnej knižnici zakúpených filmov alebo k obchodu iTunes Movie Store. Aplikácia má pritom familiárne prostredie kombinujúce prvky známe z platformy Apple TV s rozhraním operačného systému Windows. Táto má v základe príjemných 28,6MB. Finálnou aplikáciou v ponuke je aplikácia Apple Devices. Tá má 48,6MB a slúži užívateľom na asi to najdôležitejšie, čo spĺňala aplikácia iTunes v systéme Windows. Záloha, obnova a synchronizácia dát medzi počítačom so systémom Windows a vašim iPhonom, iPadom alebo iPodom. Presne tak, hoci sú dnes dedikované hudobné prehrávače iPod rovnakou minulosťou ako dinosaury, Apple na ne nezanevrel a užívatelia si naďalej môžu spravovať obsah cez novú aplikáciu.

Všetky tri aplikácie sú k dispozícii zadarmo na stiahnutie. Treba však dodať, že na ich používanie je treba sa prihlásiť k Apple ID, prijať podmienky užívania, a v prípade predplatných služieb mať tiež aktívne predplatné. Apple Music stojí 6,49 € mesačne, Apple TV+ stojí 9,99 € mesačne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť