WWDC 2023: Apple predstavil 15“ MacBook Air, zlacnil súčasné modely

MacBook Air 15
Úplne prvou novinkou, ktorú Apple predstavil na WWDC 2023, je predstavenie 15“ MacBooku Air. Apple ho predstavil so slovami Snívajte vo veľkom.

MacBook Air 15“ je podľa Applu najlepším 15-palcovým notebookom na trhu. Prečo? Je na to hneď niekoľko dôvodov. Apple hovorí o tom, že bežné zariadenia v tejto veľkosti trpia kompromismi. Hneď na úvod je to výkon. Počítač disponuje rovnakým čipom M2 ako doterajší 13“ MacBook Air. Vďaka tomu je až 12-krát taký rýchly ako bol najrýchlejší Air s Intel procesorom. Apple dokonca zašiel ďalej a uvádza, že momentálne je počítač dvakrát taký rýchly ako najpredávanejší 15“ notebook s čipom Intel Core i7.

15-palcový MacBook Air je možné nakonfigurovať až 24GB RAM a 2TB úložiskom. Základ čipu M2 pritom tvorí 8-jadrové CPU skĺbené s 10-jadrovou GPU. Navyše, nevyžaduje aktívne chladenie a tak je úplne tichý. Ďalšou kľúčovou vlastnosťou produktu, ktorú ako užívatelia uvidíme, je 15.3-palcový Liquid Retina displej. Tento ponúka maximálny jas 500 nitov, podporu HDR a vďaka tomu zvládne zobraziť až miliardu farieb. Oproti svojim konkurentom zo sveta PC tak ponúka až dvojnásobné rozlíšenie a 25% vyšší jas. K tomu má veľmi tenké, 5mm rámčeky.

Svojich užívateľov tiež poteší špecialitami ako je 1080p FaceTime kamera využívajúca tri mikrofóny, kým o zvukový výstup sa postará systém šiestich reproduktorov. Pri tomto všetkom zároveň MacBook Air zvláda byť najtenším 15“ notebookom na svete. Má totiž hrúbku len 11,5 mm, čo je dostatok na to, aby sme na jeho bokoch našli dvojicu Thunderbolt (USB 4) portov s podporou pre externý 6K monitor, MagSafe nabíjací port a 3,5mm audio jack. A zároveň sa tu zmestí batéria dostatočne dobrá na to, aby väčší MacBook Air dosiahol až 18 hodín batérie na jedno nabitie.

Nový 15“ MacBook Air bude dostupný už budúci týždeň s cenou začínajúcou na 1 599€. Súčasťou jeho balenia je 35W duálna USB-C nabíjačka. Na výber bude v prevedeniach Tmavá, Streborná, Midnight a Starlight. Predobjednať môžete napríklad TU.

Zároveň došlo k preceneniu ostatných modelov. 13“ MacBook Air s M2 čipom teraz začína na 1 299€ a 13“ MacBook Air s M1 čipom začína na 1 199€.

komentár
  1. Mali by radsej predstavit 11“ MacBook Air. Ten predavany v rokoch 2010 – 2016 bol uplne genialny produkt.

    3
    2
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť