TSMC nebude od Applu požadovať platby za chybné 3nm procesory

Byť výhradným výrobcom pre Apple má svoje výhody. Nie len tie, že všetku produkciu má na starosti jedna firma a teda čipy sa od seba nijak neodlišujú, ale dlhoročné partnerstvo prináša aj určité priateľské ústupky.

Reč je o výrobcovi procesorov TSMC, ktorý je dnes výhradným výrobcom procesorov pre široké spektrum zariadení Apple. Jeho procesory totiž nájdeme ako v iPhone, tak v iPade, Apple Watch alebo v Macoch. A samozrejme aj v ďalších produktoch, ktoré spoločnosť predáva. Možno práve toto je dôvod, prečo sa TSMC rozhodlo spraviť zaujímavý ústretový krok voči Applu.

TSMC sa totiž vzdalo príjmov z vadných procesorov pre iPhone 15 Pro. Práve ten by mal disponovať čipom A17 Bionic, vyrobený s pomocou 3nm procesu „N3“. S jeho použitím sa následne ráta aj v Macoch pri procesoroch M3. Tie by mali eventuálne poháňať aj novú generáciu iPad Pro alebo iPad Air.

3nm proces umožňuje vyrábať mimoriadne miniatúrne procesory, ktoré sú zároveň výkonnejšie a úspornejšie oproti terajším. Keďže však ide o novú technológiu, v súčasnosti ešte nie je ich výroba bezproblémová. Apple je však úplne prvým zákazníkom TSMC, ktorý si objednal 3nm procesory a navyše si ich objednal v obrovskom množstve.

Takáto hojná investícia umožňuje TSMC ďalej vylepšovať technológiu, ako aj rozvíjať infraštruktúru a výrobné kapacity. Práve to je s najvyššou pravdepodobnosťou dôvodom, prečo sa TSMC rozhodlo, že Applu odpustí platby za vadné procesory až do momentu, než zdokonalí výrobu. Ide pritom o veľmi netradičný krok, keďže TSMC si od svojich zákazníkov nechá platiť za každý vyrobený wafer bez ohľadu na vadné kusy.

Zdroj: The Information

komentáre
  1. Neviem co je toto za kktinu ale platit za chybne cipy asi nechce nikto, nie len apple.
    Kazdy cip ktory opusti fabriku je asi testovany by som predpokladal

    1
    1
    1. Pri tých miniatúrnych rozmeroch a pri každom výrobnom procese existuje % chybovosti. Pri úplne novej technológii, ktorú ako prvú využije Apple, môže byť riziko ešte vyššie.

      1
      1
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť