Apple pozastaví predaj Apple Watch v USA kvôli patentovému sporu

Pre spoločnosť Apple to mohlo byť nádherné vyvrcholenie predvianočných predajov. Realita je však, že Apple bude nútený dočasne pozastaviť predaj hodiniek Apple Watch na svojom domácom trhu.

Dôvodom je prebiehajúci súdny spor s farmaceutickou spoločnosťou Masimo, špecializujúcou sa na výrobu senzorov pre zdravotnícke zariadenia. Vo svojom portfóliu vynálezov má pritom aj neinvazívny oxymeter, čiže snímač okysličenia krvi. No kým bežne je Apple obeťou patentových trollov, v tomto prípade došlo naozaj k porušeniu patentov. Spoločnosť Masimo už v roku 2020 obvinila kalifornského giganta z preberania zamestnancov a krádeže obchodného tajomstva. Snímač kyslíku v krvi totiž v hodinkách Apple Watch Series 6 a novších totiž funguje na rovnakej báze ako ten od Masimo.

Americká komisia pre medzinárodný obchod (ITC) už v januári potvrdila, že Apple naozaj porušuje patenty spoločnosti Masimo. Napriek snahám o zvrátenie postoja však ITC pritvrdila a v októbri si vyžiadala zákaz dovozu hodiniek do USA. Situáciu v prospech Apple môže zvrátiť ešte prezident Joe Biden, ktorý má čas do 25. decembra, aby vetoval zákaz, avšak prezidentská kancelária USA len málokedy vetuje takéto zákazy. Už predtým však Apple prestane predávať svoje najnovšie hodinky – Watch Series 9 a Watch Ultra 2 – na americkom trhu. Stane sa tak 21. decembra na Online Store a 24. decembra v kamenných predajniach.

Apple vyjadril voči zákazu nesúhlasný postoj a aktívne vyhľadáva právne a technické možnosti, ako zákaz dovozu obísť a obnoviť tak predaj hodiniek v USA. Dokonca, ak to bude nutné, Apple bude namietať voči zákazu pred Odvolacím súdom federálneho okruhu už 26. decembra.

Zdroj: 9to5mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť