Apple môže zrušiť Mac Studio, dôvodom je budúca generácia Mac Pro

Apple pri prechode na vlastné čipy prekvapil predstavením nového počítača vo svojej ponuke, ktorý nesie označenie Mac Studio.

Vďaka svojej kombinácii malých rozmerov a vysokého výkonu pôsobí Mac Studio ako kombinácia dvoch stálic v ponuke Applu. Mac mini sa minulý mesiac dočkal refreshu s čipmi M2 a M2 Pro. Na nový Mac Pro, ktorý už konečne prestane používať čip od Intelu, stále čakáme. Keď však k tomu dôjde, Apple s vysokou pravdepodobnosťou nepredstaví nový Mac Studio.

Tvrdí to dobre informovaný novinár Mark Gurman. Tvrdí, že vzhľadom na priveľké podobnosti medzi počítačmi Mac Studio a Mac Pro, Apple sa rozhodne vynechať refresh jedného z nich. Košom by mala dostať paradoxne minuloročná novinka, ktorá pôsobila ako solídna náhrada za Mac Pro, navyše s prívetivým malým dizajnom.

“V dohľadnej dobe určite neočakávam nový Mac Studio. Pripravovaný Mac Pro je mu totiž veľmi podobný z hľadiska funkcionality, a navyše ponúka M2 Ultra čip namiesto M1 Ultra. Applu nedáva zmysel predávať súčasne Mac Studio a Mac Pro s M2 Ultra čipmi. Je pravdepodobné, že Apple buď už nikdy neupdatuje Mac Studio alebo počká na generáciu M3 alebo M4. V tom čase môže byť spoločnosť schopná lepšie odlíšiť Mac Studio od Macu Pro,” prehlásil Gurman vo svojom Power On newsletteri.

Nutno pritom dodať, že kým o ostatných počítačoch sa špekuluje veľa, okolo budúcnosti Macu Studio sa až tak veľmi nerozpráva. To môže len potvrdzovať slová Gurmana, že Apple sa rozhodol predstaviť Mac Studio iba ako dočasnú náhradu za Mac Pro. Za zmienku pritom stojí, že Apple sa rozhodol ukončiť vývoj čipu M2 Extreme, ktorý mal byť dostupný výhradne pre Mac Pro, pretože cena tohto procesoru bola privysoká a potenciálny okruh zákazníkov príliš malý. Spolu s tým padlo rozhodnutie znemožniť užívateľom nového počítača upgradovať RAM.

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť