Apple budúci rok investuje viac ako 4 miliardy dolárov do vývoja AI

Apple iPhone 15 September Event
K umelej inteligencii a plánoch Applu ohľadom umelej inteligencie sa vyjadril aj prestížny analytik Ming-Chi Kuo.

Ming-Chi Kuo vraví, že Apple môže v roku 2024 agresívne investovať do rozmachu AI. Spoločnosť totiž pracuje na vlastnej vylepšenej umelej inteligencii fungujúcej na podobnej báze ako ChatGPT, s rozdielom že Apple ju mieni integrovať hlbšie do svojho softvéru, služieb a v neposlednom rade aj Siri. Tá by sa mala dočkať zásadného prekopania, vylepšenia a v neposlednom rade aj zvýšenia celkovej užívateľskej kvality. Už by sa tak nemalo stať, že ju poprosíte o prehrávanie hudby a ona sa vám namiesto toho pokúsi zapnúť lampu vo vašom HomeKit systéme (osobná skúsenosť, pozn. red.)

Novinár Mark Gurman z portálu Bloomberg sa nechal počuť, že Apple mieni ročne investovať 1 miliardu dolárov na rozvoj AI. Ming-Chi Kuo je však presvedčený, že v roku 2024 táto investícia bude mnohonásobne vyššia. Tvrdí, že kým v tomto roku spoločnosť investovala do serverov 620 miliónov dolárov, v roku 2024 by to malo byť až 4,75 miliardy dolárov.

Očakáva, že Apple odkúpi v priebehu roka 2023 niečo medzi 2 až 3 tisícmi serverov, zatiaľ čo v roku 2024 plánuje zakúpiť až 20 000 serverov. V súčasnosti sú tieto poháňané pravdepodobne čipom Nvidia HGX H100 8-GPU na trénovanie generatívneho modelu AI. V roku 2024 by však mali byť tieto čipy upgradované naprieč celou infraštruktúrou na moduly B100. Pritom len terajšie H100 modely majú predajnú cenu okolo 250 000 dolárov.

Analytik pritom dodáva, že Apple si s vysokou pravdepodobnosťou servery zakúpi namiesto toho, aby si ich len prenajal, ako to robí väčšina firiem. Zrejme netreba dodávať, že je to preto, lebo Apple chce mať garanciu zvýšenej bezpečnosti a ochrany súkromia. Analytik si tiež myslí, že Apple by do budúcna mohol vyvinúť vlastné serverové čipy, ale nevidel žiadne dôkazy o tom, že by sa niečo takéto v súčasnosti chystalo.

Mac mini Server Rack

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť