Vývoj automobilu Apple Car sa opäť komplikuje

Projekt automobilu z dielne Apple sa opäť komplikuje. Navyše, hoci voz mal byť pôvodne autonómny, nebude tomu tak.

Server Bloomberg s odvolaním na zdroje vovnútri spoločnosti Apple tvrdí, že projekt Apple Car sa opäť komplikuje. Pritom ide o najambicióznejší projekt z dielne kalifornského gigantu, o ktorom sme mohli počuť prvýkrát už v roku 2014. Jeho cesta je pritom strastiplná.

Spoločnosť mala ambiciózny plán, uviesť na trh vozidlo, ktoré by nemalo pedále ani volant. Šoférovalo by samostatne. To je však vec, o ktorej už aj samotný Apple skonštatoval, že dnes nie je možná. Namiesto toho bude vozidlo schopné nechať sa navigovať po diaľnici, kde ešte vždy bude vyžadovať pozornosť vodiča. O pasažierovi na sedadle vodiča tak už, aspoň v roku 2022, nie je reč.

Vozidlo má byť poháňané vlastným procesorom podobne ako Mac či iPhone. Čip má byť štvornásobne výkonnejší oproti už dnes najvýkonnejším procesorom pre Mac. Vývoj je prakticky hotový a čipy je možné začať vyrábať. Výpočtová jednotka má tiež k dispozícii sadu LiDAR senzorov, radarov a kamier, ktoré dodávajú autu lokálne informácie o pozícii, jazdných pruhoch či orientácii v porovnaní s okolím.

Časť AI výpočtov má prebiehať na cloude, a spoločnosť Apple zvažuje vybudovanie riadiaceho strediska, ktoré by vodičom a autám pomáhalo v núdzových situáciách. Takisto sa zvažuje možnosť spustenia poisťovacieho programu. Auto by takisto malo disponovať displejom s multimediálnou funkcionalitou, podobne ako to má napríklad Tesla.

Užívatelia tak môžu napríklad pozerať filmy alebo robiť rôzne aktivity počas jazdy. Ak si vozidlo bude vyžadovať ovládanie zo strany vodiča, ten dostane včasné upozornenie. Fungovať to bude napríklad pri odchode z diaľnic na mestskú komunikáciu alebo v zlom počasí. Existuje pritom vysoká pravdepodobnosť, že autonómne jazdenie bude fungovať na úvod len v Severnej Amerike.

Čo sa týka projektu, ten začal už v roku 2014. Za ten čas prešiel mnohými zmenami. Už v roku 2016 bol odložený na neurčito, v roku 2020 pre zmenu Apple počas pandémie využil prázdne cesty na testovanie technológie v SUV v oblasti San Francisco Bay. V súčasnosti má projekt na starosti John Giannandrea, ktorý sa v Appli oficiálne stará o AI a machine learning. Ďalšou vedúcou osobnosťou projektu je Kevin Lynch, ktorý dohliadal na vývoj projektu Apple Watch.

Vozidlo by mohlo byť uvedené na trh v roku 2026 s cenou začínajúcou na 100 000 dolároch.

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.