Prvý iMac začal Apple predávať pred 24 rokmi

Novinku na pódiu odprezentoval ešte Steve Jobs pár mesiacov pred tým. Šlo o prvý desktop značky určený pre zákazníkov.

Vzrušenie z internetu, jednoduchosť Macintoshu

Týmito slovami opísal Jobs prvý iMac 6. mája 1998. Bývalý šéf Apple vtedy nezabudol novinku porovnať s vtedajšou konkurenciou. Ostatné zariadenia boli podľa neho pomalé, s malými obrazovkami s maximálne 14-palcovou uhlopriečkou, bez pripojenia na internet a v neposlednom rade boli škaredé. Na tieto slabiny sa zameral iMac s lepším výkonom, krajším dizajnom a updatom I/O portov.

Novinka disponovala na tú dobu výkonným procesorom G3/233 a 15-palcovým displejom s rozlíšením 1024×768. V základe ponúkla 32MB pamäť, 4GB úložiska či 100Mb Ethernet port a 33,6Kb modem. iMac ďalej obsahoval stereo SRS zvuk, dvojicu 12MB USB portov a predával sa spolu s klávesnicou a myšou.

Zaujímavosťou, ktorá sa neskôr stal ikonickým rysom zariadenia, bol priehľadný dizajn krytu, ktorý umožňoval vidieť dovnútra. Jobs si nenechal ujsť príležitosť zažartovať si na účet konkurencie, keď povedal, že zadok iMacu vyzerá lepšie ako väčšina ostatných chlapíkov v ponuke.

Pôvodný iMac sa predával za 1299 dolárov. Zaspomínajte si na predstavenie v nasledovnom videu:

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.