MacWorld naznačil, aké parametre dostane M2 Mac Pro

Hoci Apple oficiálne neoznámil nový Mac Pro, spoločnosť o ňom otvorene komunikuje. Je to totiž posledný počítač v jeho ponuke, ktorý sa ešte vždy spolieha na Intel CPU, ale to by sa malo najneskôr budúci rok zmeniť.

Otázne je samozrejme, s akým výkonom vyrukuje nový Mac Pro, poháňaný platformou Apple Silicon, na trh. Skutočnú odpoveď pozná iba Apple, ale vlastnú analýzu a tabuľku parametrov zostavil MacWorld. Teda magazín, ktorý už onedlho oslávi svoje 40. výročie, a pod ktorého menom sa v minulosti konali legendárne Macworld konferencie. Na nich sa priamo účastnil Apple, aby predstavoval nové produkty vrátane prvého iPhone.

Portál sa vo svojej analýze zameral na procesorové línie M2 Pro a M2 Max, ktoré by mohli debutovať ešte tento mesiac, ale aj M2 Ultra a M2 Extreme, ktoré by mohli debutovať v roku 2023. Každý je pritom určený pre inú platformu. Nutno dodať, že štandardný M2 procesor už nájdeme v najnovších modeloch MacBook Air a 13″ MacBook Pro.

Portál sa odvíja od dostupných informácií, porovnáva posnu v základnej verzii čipu M2 oproti M1, a snaží sa rovnaké vylepšenia matematicky aplikovať aj na ostatné verzie čipov. Vo svojej analýze spomína aj čip M1 Extreme, ktorý predstavený nebol, a je možné, že vzhľadom na prechod na platformu M2, ani nebude. Ak teda výpočty Macworld portálu sedia s realitou, môžeme očakávať nasledovné špecifikácie:

  • M1: 8-jadrové CPU, 8-jadrové GPU, do 16GB RAM
  • M2: 8-jadrové CPU, 10-jadrové GPU, do 24GB RAM

  • M1 Pro: max. 10-jadrové CPU, max. 16-jadrové GPU, do 32GB RAM
  • M2 Pro: max. 10-jadrové CPU, max. 20-jadrové GPU, do 48GB RAM
Procesor Apple M1 Pro
  • M1 Max: max. 10-jadrové CPU, max. 32-jadrové GPU, do 96GB RAM
  • M2 Max: max. 10-jadrové CPU, max. 40-jadrové GPU, do 96GB RAM
Procesor Apple M1 Max
  • M1 Ultra: max. 24-jadrové CPU, max. 64-jadrové GPU, do 64GB RAM
  • M2 Ultra: max. 24-jadrové CPU, max. 80-jadrové GPU, do 192GB RAM

Apple M1 Ultra

  • M1 Extreme: 48-jadrové CPU, 128-jadrové GPU, do 128GB RAM
  • M2 Extreme: 48-jadrové CPU, 160-jadrové GPU, do 384GB RAM

Apple môže podľa portálu zachovať počet jadier procesoru, to však neznamená, že by nedošlo k nárastu výkonu. Čip M2 je totiž vyrábaný pomocou vylepšeného 5nm procesu firmy TSMC, ktorý označuje N4P. Napriek nezmenenej veľkosti čipu vedia takto vyrobené procesory získať 11% nárast výkonu a zníženú spotrebu o 22%. Nepriamo to potvrdzuje aj samotný Apple. Pri procesore M2 vyzdvihol 18% nárast výkonu CPU, 35% nárast výkonu GPU a 40% rýchlejší Neural Engine. Pamäť RAM je rýchlejšia o 50% a môže jej byť viac (24GB oproti 16GB).

Okrem toho Apple plánuje pomaly ale isto prejsť na 3nm výrobný proces. A hoci je možné, že už niektoré výkonnejšie verzie M2 budú vyrobené pomocou neho, pravdepodobnejšie je, že si tento progres necháva kalifornský gigant až na ďalšiu generáciu: M3. Okrem toho, Apple prešiel na 4nm proces pri čipoch A16 pre iPhone 14 Pro.

Apple M1 Chip Family

Zdroj: Macworld

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.