Bazárová hodnota iPhone 14 rapídne klesá

iPhone 14 a iPhone 14 Plus
Zatiaľ čo iPhone 14 Pro si užíva všetku pozornosť, jeho lacnejší variant ašpiruje na zrejme najmenej obľúbený model v histórii.

Väčšina recenzií sa zhoduje na tom, že iPhone 14 je len jemnou aktualizáciou minuloročného iPhone 13, keďže medzi zariadeniami sú len nepatrné rozdiely najmä v oblasti fotografie. Satelitná SOS funkcia je nateraz dostupná iba v USA, hardvér je totožný s minuloročným iPhone 13 Pro, fotoaparát sa dočkal len jemných softvérových vylepšení. Nutno pritom podotknúť, že už minuloročný iPhone 13 bol niektorými vnímaný za jemne vylepšený iPhone 12, novinka si preto získava reputáciu dvojnásobne recyklovaného zariadenia.

Možno práve to je dôvod, prečo po iPhone 14 nie je taký dopyt, ako sa očakávalo, a to platí aj v prípade bazáru. Spoločnosť SellCell analyzovala popularitu nových mobilov u viac ako 40 predajcov výkupových zariadení. Zistila pritom, že iPhone 14 z druhej ruky stratil dvojnásobok hodnoty oproti iPhone 13.

Pred rokom, keď novinkami na trhu boli iPhone 13 a iPhone 13 mini, tieto zariadenia stratili zo svojej ceny za 10 dní dostupnosti len 18,2%. Pre porovnanie, iPhone 14 na svojej hodnote za rovnaký čas stratil až 38,4% ceny. Najhorší pokles zažil 512GB model iPhonu 14, ktorý na svojej cene stratil až 40,3%. Minulý rok sa na tomto mieste ocitol 512GB iPhone 13 mini, ktorý zo svojej hodnoty stratil 29,8%, zatiaľ čo 512GB iPhone 13 stratil na svojej hodnote 27,2%. V oboch prípadoch je to značne menej oproti iPhone 14.

V prípade iPhone 14 Pro Max je situácia celkom iná. Jeho bazárová hodnota klesla len o 19,6%, čo je dokonca o 1,8% lepší výsledok oproti iPhone 13 Pro. 512GB iPhone 14 Pro Max si drží svoju hodnotu najviac, pričom z nej stratil len 18,2%. Najlepšie na tom je však minuloročný 256GB iPhone 13, ktorý na bazárovom trhu stratil len 9,9% hodnoty.

O slabom dopyte po iPhone 14 a iPhone 14 Plus hovoria aj viacerí analytici. Ming-Chi Kuo už pár dní po zahájení predobjednávok povedal, že dopyt je horší dokonca aj oproti iPhone 13 mini a tretej generácii iPhonu SE, ktorá bola relatívne potichu predstavená začiatkom roka. Analytik Ross Young tiež vraví, že objednávky displejov pre iPhone 14 klesli oproti iPhone 13 až o 38%. Dopyt po iPhone 14 Pro Max je naopak, v porovnaní s iPhone 13 Pro Max, silnejší o 18%.

Apple iPhone 14

Zdroj: MacRumors

komentáre
  1. A niekto sa čuduje? Veď kto by chcel takú veľkú a ťažkú lopatu. Ak by Apple predstavil produkt o veľkosti a hmotnosti iPhone 5S, tak to by len uvideli ako sa to predáva.

    2
    0
      1. Áno, iPhone mini sa nepredáva dobre pretože iPhone mini je o dosť väčší a o 20% ťažší ako iPhone 5S alebo pôvodný iPhone SE. Ľudia chceli malý a ľahký telefón, čakali na iPhone mini. Keď sa ho konečne dočkali, tak boli nepríjemne prekvapení jeho veľkosťou a hmotnosťou – tak si radšej nechali svoj pôvodný iPhone SE alebo 5S.

        2
        1
        1. Mohol by si nám prosím ťa uviesť zdroj prieskumu z ktorého čerpáš a tvrdíš že by ľudia chceli telefón o veľkosti a hmotnosti iPhone 5S?

          0
          1
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.