Za predvolený vyhľadávací nástroj mal Google zaplatiť Applu nemalé peniaze

“Netajne tajná” dohoda za sebou skrýva obrovský balík peňazí. Predvolený vyhľadávací nástroj na Apple zariadeniach je ten od Google už približne 10 rokov. Nie je ale náhodou konanie Google trocha monopolné?

Nie je žiadnym tajomstvom, že má Google “dohodu” s Apple, aby bol práve jeho vyhľadávací nástroj tým predvoleným na zariadeniach od Apple. Podľa nových finančných výkazov, si Google za svoj status quo v roku 2021 zaplatil nemalých, 15 miliárd amerických dolárov. Jedná sa aj o nárast o 5 miliárd oproti roku 2020. Tieto informácie pochádzajú od investora Toniho Sacconaghia z firmy Bernstein.

Túto skutočnosť si ako prvý všimol užívateľ Ped30, ktorý poukázal na finančný výkaz investora Sacconaghio, a v ktorom sa ďalej naznačuje, že táto “odmena” za prvenstvo sa môže do roku 2022 vyšplhať až na 18-22 miliárd dolárov. Tento predpoklad vychádza z výpočtov a informácií ohľadne dát vyhľadávaní užívateľmi na zariadeniach Apple a taktiež na analýze “premávky” na serveroch Google.

“Netajne tajná” dohoda medzi Apple a Google na trhu s vyhľadávaním a reklamou je tu už viac ako desať rokov. No vzhľadom na isté okolnosti týkajúce sa Google, sa práve analytici spoločnosti Bernstein domnievajú, že by táto dohoda mohla čeliť regulačnému riziku.

Pre informáciu, Yahoo a Microsoft mali taktiež záujem na podpísanie obdobnej dohody s Apple. A to je aj dôvodom, prečo Google platí za túto “výsadu” takú vysokú daň vo forme miliárd dolárov. Aby nemohol Microsoft či Yahoo ponúknuť viac. V minulom roku, Ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov podalo na spoločnosť Google protimonopolnú žalobu, v ktorej ministerstvo tvrdilo, že gigant z Mountain View používa na trhoch s vyhľadávaním a reklamou neetických a dokonca až protiprávnych postupov, aby si tak udržal nezákonný monopol. Jednou z hlavných sťažností v súdnom spore je práve vyššie spomenutá dohoda medzi Apple a Google, kde je Google za poplatok nastavený ako predvolený vyhľadávací nástroj pre prehliadač Safari a iné (napr. Siri).

V roku 2020 sa objavili špekulácie, ktoré naznačovali, že Apple plánuje spustiť svoj vlastný vyhľadávací nástroj, nakoľko bolo v Safari od Apple zaznamenaná zvýšená aktivita (opravy, úpravy, novinky a pod.). Nárast práce so Safari sa neskôr ukázal ako snaha Apple vylepšiť výsledky vyhľadávania pre Siriho a Spotlight.

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.