Vďaka Corellium portu podporuje nový M1 čip plnú verziu Linuxu

Od kedy bol nový čip M1 predstavený, mnohí developeri pracujú na tom, aby bolo možné na novej, Silicon platforme od Apple spúšťať rôzne operačné systémy ako je Windows či Linux.

Od kedy bol nový čip M1 predstavený, mnohí developeri pracujú na tom, aby bolo možné na novej Silicon platforme od Apple spúšťať rôzne operačné systémy ako je Windows či Linux.

Dnes, vďaka Corellium portu je možné na M1 spustiť Ubuntu, populárny Linux distro. Teda na nových Macoch, ktorý sú čipom M1 vybavený. Novinku oznámil CTO Corellium portu, Chris Wade. Služba Corellius ponúka riešenia pre virtualizáciu ARM zariadení a platforiem a do vedomia sa dostala aj nedávnym súdnym sporom s Apple, kedy gigant zo Sillicon Valley obvinil Corellius za nástroj, vďaka ktorému bolo možné virtualizovať iOS.

Tentokrát priniesol tím vývojárov Corelliusu Linux na Mac s M1 čipom vďaka upravenej verzii Ubuntu, ktorá podporuje plné užívateľské rozhranie ako je USB, I2C a DART. Tieto funkcie neboli na predchádzajúcej verzii portu Linuxu na Macoch s M1 podporované. Podľa Crhisa Wadea je táto aktualizácia niečo pre užívateľov Linux, ktorý potrebujú tento operačný systém využiť naplno práve na zariadeniach s M1.

Bohužiaľ má aj táto verzia portu svoje obmedzenia. Príkladom je hardvérovou akceleráciou. Tak či onak je veľmi zaujímavé používať plnú verziu Linuxu s novým ARM čipom, aj keď je ešte stále v beta verzii.

Ubuntu port bol vydaný na GitHube pre užívateľov, ktorí si chcú nový port vyskúšať. Je ale na mieste upozorniť, že proces je vcelku náročný, hlavne pre užívateľov, ktorí nemajú s Linuxom skúsenosti.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.