Upgrade na macOS Big Sur s nedostatkom miesta vám môže vymazať dáta

Operačný systém pre Mac, ktorý Apple vydal ešte v novembri 2020, má za sebou už niekoľko menších aktualizácií. Ak ste naň ešte neprešli, máme pre vás dôležité info.

Ako si všimol portál Mr. Macintosh, nový systém môže niektorým používateľom spôsobiť celkom nepríjemnú vec. Pri nedostatočnom mieste na disku pre inštaláciu môže byť výsledkom straty súborov na vašom zariadení.

Problém vyšiel najavo po správach od viacerých používateľov. Po preverení sa prišlo na to, že pred spustením procesu inštalátor najnovšieho macOS nepreverí, či sa na počítači nachádza dosť voľného priestoru. Po začatí aktualizovania prestane Mac reagovať a následne sa dáta trvalo poškodia.

Podľa oficiálnych informácií, ktoré k Big Sur Apple uviedol, vyžaduje update aspoň 35.5 GB na disku, v ktorých nie je zarátaných ďalších 13 GB samotného inštalátoru. Ako sme uviedli vyššie, aj v prípade, že tento objem voľného miesta na vašom Macu nemáte, inštalácia sa spustí a môžete prísť o všetok obsah, ktorý na zariadení máte.

Podľa zistení sa proces aktualizácie takmer dokončí bez problémov, no na jeho konci sa objaví správa o chybe, ktorá sa vyskytla pri príprave softvérového updatu.

Následne sa Mac nenabootuje. Podľa doterajších zistení sa problém týka inštalačky macOS Big Sur 11.2 ako aj betaverzie macOS Big Sur 11.3. Zároveň sa problém nemá objavovať pri over-the-air aktualizáciách z jednej inštalácia Big Sur na druhú (napr. pri update z macOS 11.1 na 11.2).

Ak máte vaše dáta zálohované, môžete disk vymazať a macOS opätovne nainštalovať. Bez zálohy však obnova môže byť náročná.

Apple sa zatiaľ k spomínanej chybe nevyjadril, opravu by sme mohli očakávať s vydaním finálnej verzie macOS Big Sur 11.3.

Stretli ste sa pri aktualizácii s týmto problémom?

zdroj: Mr. Macintosh

komentár
  1. Well done, ale tak aspon ze se pridalo par smajliku. :) Koneckoncu to Apple muze pojmout tak, ze vi lepe nez uzivatel ktera data se mohou smazat. Vzdyt neco podobneho udelal kdyz defaultne nastavil zavirani zalozek v safari na iOS, protoze uzivatel je dacan ktery nevi, ze to ma zavirat a Apple naopak vi moc dobre, ktere zalozky uz potreba nebudou

    3
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.