TSMC sa chystá na výrobu 3nm čipov

Dvorný dodávateľ čipov pre Apple produkty chce výrobu zahájiť v druhej polovici nasledujúceho roku.

Kalifornské jablko si už u dodávateľa rezervovalo výrobné kapacity pre nasledujúcu generáciu svojich počítačov. Najnovšie sa k objednávke pridali aj čipy pre iPhone 13. Komponent s označením A15 bude vyrábaný vylepšeným 5nm procesom.

Okrem toho sa však v novom reporte, ktorý zverejnil portál DigiTimes, uvádzajú podrobnosti k výrobnému plánu TSMC aj na budúci rok. Spoločnosť začne produkovať čipy ešte pokročilejším 3nm procesom, ktorý má v praxi priniesť 15% nárast výkonu a o 30% nižšiu spotrebu energie. Masová výroba prostredníctvom novej technológie je naplánovaná na budúci rok.

Nové čipy ponúknu výrazne kompaktnejšie rozmery, čo môže poskytnúť dizajnérom viac priestoru (metaforicky i doslova) pri navrhovaní budúcich produktov.

Zdokonalené čipy sa však v Apple produktoch objavia o čosi neskôr. Odhady hovoria o niekoľkých rokoch. Aktuálna generácia čipu A14, ktorý poháňa iPhone 12 či iPad Air, stále vychádza z 5nm architektúry a takisto je na tom aj prvý z Apple procesorov pre Mac s označením M1.

zdroj: DigiTimes

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.