Nový iOS obsahuje chybu, ktorá vám môže zablokovať Wi-Fi

Bug, ktorý súvisí s pomenovaním sietí, prináša výrazné riziko pre vaše zariadenie.

Chybu si všimol bezpečnostný analytik Carl Schou. Po pripojení k Wi-Fi sieti s názvom %p%s%s%s%s%n, bolo Wi-Fi rozhranie jeho iPhonu permanentne zablokované. Zároveň sa nedostupnou stala aj funkcionalita AirDrop. Problém neodstránila ani zmena SSID pre hotspot či reštart zariadenia.

Našťastie, nejde o chybu, ktorá by poškodila hardvér. Pre opätovné sfunkčnenie je potrebné resetovať nastavenia siete. To urobíte nasledovne: Nastavenia / Všeobecné /  Resetovanie a zvoliť možnosť Resetovať nastavenia siete. Je dôležité spomenúť, že tento postup bude mať však za následok stratu zoznamu známych Wi-Fi sietí, ku ktorým ste sa v minulosti pripájali, spolu s heslami.

Ako sa podarilo analytikovi chybu objaviť, známe nie je. 9to5Mac predpokladá, že problematické pomenovanie siete obsahuje syntax programovacieho jazyka C. iOS spracováva názvy sietí v nechránenom oddieli systému. Určitá kombinácia znakov tak môže fungovať ako systémový príkaz – ten spôsobí zahltenie pamäte. Následne iOS proces Wi-Fi nútene ukončí a tým zablokuje Wi-Fi funkcionalitu.

zdroj: 9to5Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.