Prišli ste už niekedy o kľúče? A čo o peňaženku? Možno batoh či okuliare?

Ak áno, koľko vás stála ich náhrada? Výmena zámku, nový občiansky, nový predpis na okuliare… veď to poznáte. Čo ak by ste svoj stratený predmet vedeli nájsť do niekoľkých sekúnd, a to kdekoľvek na svete? Dobré, nie?

Aspoň tak znie na papieri premisa najnovšieho produktu z Cupertina: dlho očakávaného Bluetooth trackeru menom AirTag, ktorý Apple konečne predstavil svetu približne dva týždne dozadu. A ako už býva pri tejto spoločnosti tradíciou, AirTag zďaleka nie je prvou, ani cenovo najdostupnejšou možnosťou na trhu. Tomu v súčasnosti dominujú hráči ako Tile či Samsung.

Čím sa teda snaží AirTag od konkurencie odlíšiť? A stojí vôbec za to? Dočítate sa v našej recenzii.

airtag dizajn

Čo je vlastne ten AirTag

V skratke: Bluetooth tracker.

Celou vetou: Malý biely puk pripomínajúci pripínací odznak, ktorý môžete pripevniť k dôležitým predmetom a pri prípadnej strate ich jednoducho a rýchlo nájsť.

Disponuje Bluetooth a NFC konektivitou, spolu s Ultra Wideband U1 čipom, vstavaným reproduktorom a vymeniteľnou CR2032 batériou.

Môžete si ho kúpiť po jednom alebo v sade štyroch, zacvaknúť na kľúčenku, vložiť do peňaženky či len tak hodiť do batožiny. Hotovo. Ak sa niečo stratí, otvoríte si apku Nájsť na svojom iPhone a môžete sa pustiť do pátrania.

airtag dizajn 2

Jablkový žetón

AirTag je v podstate ako každý iný Apple produkt. Jednoduchý, funkčný a elegantný, aj keď plný kompromisov.

Malý žetón z lesklého bieleho plastu poteší oko a ľahko sa zmestí do vrecka, tašky alebo kdekoľvek ho práve potrebujete mať. Jeho druhú stranu zdobí disk z nerezovej ocele s Apple logom, ktorý zároveň slúži ako veko schovávajúce štandardnú CR2032 batériu. Stačí ho zatlačiť a otočiť nim, čím sa dostanete dovnútra.

Chce to trochu cviku a trpezlivosti, obzvlášť pri jeho opätovnom zatváraní, avšak výmena batérie nie je niečim, čím by ste sa pri AirTagu mali trápiť príliš často. Apple uvádza výdrž batérie vyše 12 mesiacov, čo je viac než dosť. Zariadenie nemá indikátor nabitia, upozorniť na jej výmenu by vás však mal spárovaný iPhone.

Bezproblémová výmena batérie a nedajbože použitie zaužívaného štandardu je niečo, čo u Applu nevidíme príliš často (takmer nikdy). Za to veľký palec hore.

AirTag batéria
AirTag je len o niečo väčší ako štandardná batéria vo vnútri.

AirTag taktiež disponuje odolnosťou voči vode a prachu s ratingom IP67, takže sa nemusíte báť, že vám padne do bazéna alebo vás zastihne búrka.

Proti čomu odolný však nie je, sú škrabance. Obzvlášť ak ho plánujete nosiť na kľúčoch. Biely plast je podobný tomu, ktorý nájdeme na obale od AirPodov, po čase bude preto plný mikroškrabancov, s tým treba rátať. To isté platí aj o oceľovej krytke, ktorá je okrem toho aj magnetom na odtlačky.

Počas nášho krátkeho testu sme ho mali len vo vnútornom vrecku batohu a na pracovnom stole, pričom už na druhý deň ukazoval jemné známky používania. Nejde síce o dizajnovú vadu, zíde sa o tom však pred nákupom vedieť.

Za kľúčenku si priplatíte

Ak tracker neplánujete len tak hodiť do kabelky či do vrecka a chcete si ho zavesiť povedzme na spomínané kľúče, budete si potrebovať dokúpiť ďalšie príslušenstvo. AirTag totiž nemá narozdiel od všetkých ostatných trackerov na trhu vstavané pútko.

Môj vnútorný cynik mi našepkáva, že Apple zase raz nepremeškal príležitosť nechať si zaplatiť za niečo, čo by normálna firma ponúkala v základnom balení. No ktovie, možno len dizajnéri z Kalifornie nechceli narušiť perfektne monolitný dizajn zariadenia. Každopádne očakávajte, že počiatočná cena sa o niečo nafúkne.

Originálne prívesky v podobe slučky či koženej kľúčenky sú síce veľmi pekné, vyjdú vás však minimálne na cenu samotného AirTagu – závisiac od materiálu za ne teda zaplatíte od 35 do 45 eur. Otestovať sme ich bohužiaľ možnosť nemali, ak však prihliadneme na kvalitu originálnych obalov pre iPhone či remienkov pre Apple Watch, nemusíme sa v tomto ohľade o nič báť.

Ak vám je okolo 40 eur veľa, Apple už vo svojom oficiálnom obchode ponúka obaly tretích strán za podstatne nižšiu cenu, napríklad tento od Belkinu. A ak chcete ísť ešte viac do budgetu, AliExpress bude dozaista plný obalov za niekoľko centov. Ekosystém AirTagu je zatiaľ v plienkach, už čoskoro však určite porastie ako huby po daždi.

Pre tých najodvážnejších je tu ešte jeden (veľmi domácky) spôsob, ako si z AirTagu spraviť kľúčenku. Radšej ho však neskúšajte.

AirTag veľkosť
AirTag v porovnaní s jednoeurovkou a päťdesiatcentovkou.

Aktivácia lusknutím prsta

Ak ste niekedy skúšali s iPhonom spárovať AirPody, viete presne o čom vravím. AirTag vyberiete z krabičky, odlepíte plastovú fóliu, čím sa aktivuje batéria, priložíte približne 5 cm od iPhonu a je to. Vyberiete si názov a ikonku predmetu, ktorý chcete sledovať (či už z predvolených možností alebo vlastný) a iOS ho automaticky priradí k vášmu iCloud účtu.

Svoj AirTag teraz nájdete v apke Nájsť (Find My) pod novou kartou Predmety, kde sídlia aj všetky jeho nastavenia. Ak ste v dosahu Bluetooth spojenia, môžete na AirTagu prehrať zvuk, zapnúť si hlásenia, ktoré vás upozornia, keď sa objaví na mape a taktiež je tu možnosť aktivovať režim Stratené.

Dosah Bluetooth je celkom solídny a zvuk sa mi podarilo prehrať aj z diaľky približne 15 metrov cez dve tehlové steny. Nemal by ho tak byť problém lokalizovať v bežne veľkej domácnosti či kancelárii. Reproduktor je tiež prekvapivo hlasný, obzvlášť na jeho miniatúrne rozmery.

A ak máte iPhone 11 alebo novší, môžete navyše využiť jeho Ultra Wideband U1 čip a lokalizovať AirTag s presnosťou niekoľko centimetrov. Na displeji sa pri tom zobrazí veľká šípka a pri otočení správnym smerom displej zozelenie. Funkciu podrobnejšie ukazuje podarený TV spot, ktorým Apple zariadenie predstavil na svojom evente.

Ako nájsť ihlu v kope sena iPhonov

Čo sa však stane, ak predmet s AirTagom stratíte mimo dosahu svojho telefónu, povedzme niekde vonku? Vtedy prichádza na rad rozsiahla crowdsourcovaná sieť stoviek miliónov Apple zariadení, ktoré navzájom na pozadí komunikujú a odosielajú polohu jednotlivých produktov na servery Applu.

Konkurenčný Tile funguje na podobnom princípe a na vyhľadanie trackerov používa ostatných používateľov s nainštalovanou Tile apkou. Apple však disponuje rádovo väčším množstvom zariadení, vďaka čomu automaticky dosahuje väčšiu presnosť a spoľahlivosť. Saturácia Apple zariadeniami je dostatočne veľká aj na Slovensku, samozrejme však závisí od toho, kde svoj predmet stratíte a aká hustá je populácia daného miesta.

AirTag sme odskúšali v centre Bratislavy a ako by sa dalo očakávať, sieť ho zakaždým lokalizovala s presnosťou niekoľko metrov. Dostatočnou na to, aby sa majiteľ dostal do dosahu Bluetooth signálu a vedel ho nájsť prehraním zvuku, prípadne pomocou Ultra Wideband čipu.

Nejde samozrejme o tak precízne lokalizovanie, ako v prípade GPS a chvíľku trvá, až sa poloha AirTagu na mape obnoví. Otázne je taktiež, ako na tom bude táto funkcionalita v redšie zaľudnených oblastiach mimo miest. Ak však apka nezíska polohu v reálnom čase, zobrazí posledné dostupné pozorovanie spolu s jeho časom. Pri stratenom predmete tak bude na čiastočnú lokalizáciu teoreticky stačiť, ak okolo neho aspoň raz prejde majiteľ iPhonu.

Ak o predmet prídete, môžete ho uviesť do režimu Stratené a apka si od vás vyžiada telefónne číslo spolu so správou pre potenciálneho nálezcu. Ten môže takýto AirTag oskenovať buď priamo v aplikácii Nájsť alebo akýmkoľvek telefónom s podporou NFC (iPhone aj Android). Dostane sa tak na web Applu obsahujúci sériové číslo AirTagu spolu s vami zadaným číslom a správou.

A čo bezpečnosť?

Možno to všetko znie ako recept na katastrofický scenár z hollywoodskeho filmu, ale Apple takýto systém využíva už dlhšie, a zatiaľ bez väčších problémov. AirTag sa prakticky len pripája do už zaužívanej siete Find My, ktorú Apple predstavil spolu s unifikovanou apkou ešte v iOS 13.

Služba využíva celosvetovú sieť iOS zariadení a Macov, ktoré navzájom komunikujú prostredníctvom zašifrovaného Bluetooth spojenia. Vzniká tak akási anonymná masa smart zariadení, pomocou ktorej je možné nájsť aj predmety bez GPS lokalizácie či internetového pripojenia.

Takáto predstava masového sledovania populácie znie priam hrozivo, Apple však tvrdí, že všetka komunikácia v sieti obsahuje end-to-end šifrovanie a ani spoločnosť samotná k nej nemá prístup. Údaje o polohe sa nikde neuchovávajú, dokonca aj Bluetooth identifikátory zariadení sú pravidelne randomizované, aby sa predišlo nechcenému sledovaniu pohybu ľudí.

Spoločnosť navyše myslela aj na ďalšie situácie, ktoré môžu pri takomto type zariadenia nastať. AirTag preto nie je vhodný na sledovanie ľudí a tým pádom bohužiaľ ani ako prevencia proti krádeži. Dôvod je veľmi jednoduchý.

Povedzme napríklad, že vám niekto hodí do batohu svoj AirTag s cieľom sledovať vašu polohu. Akonáhle sa od vás vzdiali, váš vlastný iPhone deteguje, že cestujete s cudzím AirTagom a upozorní vás na to. To isté platí aj v prípade, že obeť nechceného sledovania používa telefón s Androidom. Ak AirTag zistí, že bol od neho majiteľ po nejakú dobu odlúčený, začne nahlas pípať, aby na seba upozornil.

Apple teda nemá nijakú možnosť odlíšiť takýto prípad napríklad od krádeže. Pokým je AirTag registrovaný na vaše Apple ID, nedá sa síce spárovať s iPhonom niekoho iného, nič však dotyčnému nebráni vybrať z neho batériu – po oskenovaní NFC tagu sa dokonca zobrazí návod, ako presne na to. Zariadenie sa dá okrem toho aj „resetovať“ opätovným vybraním a zatlačením batérie, čím sa odpojí od siete a majiteľ si ho bude musieť nanovo spárovať s iPhonom. Aj naďalej však bude blokované na jeho účet.

AirTag recenzia

Straty a nálezy

Tak čo, trochu ste sa v tom straili? Uľahčím vám to.

Predstavte si niečo, o čo by ste neradi prišli. Nemusí to byť nutne niečo z vyššie menovaných predmetov, fantázii sa medze nekladú. Máte?

Koľko by ste boli ochotní zaplatiť niekomu, kto by za vás tento predmet našiel? Ak je to v rozmedzí od 30 do 40 eur, AirTag sa vám ľahko oplatí. A ak žijete v Apple ekosystéme, odpoveď je ešte o niečo jednoduchšia.

Produkt má svoje neduhy, nepochybne. Prakticky neexistujúca podpora Androidu, nutnosť dodatočného príslušenstva a dizajn, ktorý bude po niekoľkých týždňoch vo vrecku zrejme pripomínať vojnového veterána. Na tom však nie je nič prekvapivé.

AirTag je tak po vzore pôvodných AirPodov asi tým najviac Apple produktom posledných rokov. Po prvotnom nastavení ustúpi do úzadia a jednoducho funguje. Ničím vás neotravuje a keď nastane jeho čas, uľahčí vám život. A to sa cení.

Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme iStores. AirTag aj s jeho príslušenstvom si môžete kúpiť na tomto odkaze.

komentárov
  1. …uprimne som bol trošku z recenzie sklamaný.

    Taky super produkt ale prečo to musi byť z plastu a nie z hlinika – to nechapem (i ked tipujem cena)

    Na druhej strane – keby to bolo aspon velkostne ako tych 50 centov, dalo by sa to použiť aj do nakupneho košika a vtedy by som to už videl ako prakticku vec.
    Inak – kto už v dnešnej dobe straca kluče ? ! :D

    7
    4
    1. predpokladam ze ten plast je skor vec praktickosti, nerad by som bol keby sa mi hlinik otieral o ostatne predmety pri pouzivani toho

      k tomu kto straca, pripadne zabuda kluce? no vedel by som ti dat tip na par ludi a nielen kluce :)
      myslim ze hlavne v dnesnej narocnej dobe kde je cast ludi totalne vytazenych tak realne

      4
      5
  2. Nebudem si nic predstavovat lebo som nic dolezite este nestratil.
    Kupou airtagu sa podporuje psychicka pohoda a teda ze nemusim na veci davat pozor .. podobne hlupnutie je dosledkom google ery, kedy ludia maju tendenciu nevediet lebo google

    Takze dost bolo marketingovych blabolov .. ludia nemaju vseobecny spolocnesky problem ze stratil som. Len Apple sa snazi navodi ten dojem a mozno aj recenzia.Takze nie, nebudem si nic predstavovat .. vy si predstavte ze neexistuje Airtag, mam o starost menej, ostane mi kopa penazi, nekupujem baterky a setrim zivotne prostredie lebo dalsi useless predmet.

    Mimochodom co je green na tejto BT vecicke .. ktora ani nefunguje ked nie je v dosahu ziadny iphone. Napr stratene kluce v lese

    8
    2
    1. Presne tak. Je to hloupost. Realne je to predevsim dalsi “chytra” cetka, kterou se budu muset zabyvat. Ale nepochybne se spousta lidi necha rada utahnout i na teto varene nudli.

      4
      1
    1. Ani na to to nepouzijes. Nemas v dosahu ziadny IOS device, nebude ti nic trackovat .. je to BT device, nie GPS

      4
      0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.