Android oproti iOS posúva tretím stranám až 8-násobok dát z aplikácií pre študentov

Vyplýva to z novej štúdie, ktorú realizovala a uverejnila Me2B Alliance. Informácie podľa analýzy smerujú aj k vysokorizikovým prijímateľom.

Viac ako 90 percent

Nezisková organizácia vo svojej štúdii využila náhodnú vzorku z vyše 70 mobilných aplikácií, ktoré sa používajú na 38 školách, čo v praxi predstavuje minimálne pol milióna respondentov z radov predagógov, študentov aj ich rodín, ktorí apky využívajú.

V Me2B analýzou zistili, že 60% týchto aplikácií odosiela údaje tretím stranám. Išlo o platformy ako Google či Facebook. Zaujímavé bolo však zistenie, že je výrazný rozdiel medzi Android a iOS prostredím.

Kým v prípade operačného systému Apple odosielalo vysoko rizikovým prijímateľom 26% aplikácií, Android apky dosiahli výsledok 91%. Adresátom v kategórii najvyššieho rizika odosielalo informácie 2,6% iOS a 20% Android aplikácií.

V praxi je tak pravdepodobnosť, že Android apka zdieľa obsah žiakov rizikovým skupinám až 3,5-násobne vyššia. V prípade najvyššej úrovne rizika ide dokonca o 8-krát vyššiu pravdepodobnosť.

Pomáha aj novinka v iOS

Podľa analytikov pomáha znižovať risk posielania údajov rizikovým adresátom aj nová funkcia App Tracking Transparency (ATT). Tú uviedol Apple do praxe s vydaním iOS 14.5. Funkcionalita bola zdrojom kontroverzie už od svojho ohlásania. Medzi hlasnými kritikmi nechýbal napríklad vyššie spomenutý Facebook, ktorý sa podľa oficiálnych vyjadrení obáva o malé podniky, ktoré nebudú vedieť presne cieliť svoju reklamu.

Podľa Me2B však ATT pomáha zvýrazniť dôveryhodnosť iOS oproti Androidu, pokiaľ ide o aplikácie. V správe sa však uvádza aj obava, že ani iOS nemusí plne eliminovať riziko tvorenia profilov. Analytici odhadujú, že až 95% kanálov tretích strán pre príjem údajov z apiek je aktívnych aj v čase, keďpoužívateľ nie je prihlásený.

Spoločnosť v rámci štúdie vyzvala Google a Facebook, aby podrobnejšie informovali používateľov o tom, ktoré apky zdieľajú info s tretími stranami.

zdroj: Me2B Alliance

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.