Podpora pre Adobe Flash skončila

Ako nám spoločnosť Adobe avizovala ešte v roku 2017, podpora obľúbeného softvéru na prehliadanie animácií a filmov pomocou napríklad webových prehliadačov Flash Player, ktorý je tu s nami od roku 1996 je k 31.12.2020 ukončená.

Ako nám spoločnosť Adobe avizovala ešte v roku 2017, podpora obľúbeného softvéru na prehliadanie animácií a filmov pomocou napríklad webových prehliadačov Flash Player, ktorý je tu s nami od roku 1996 je k 31.12.2020 ukončená.

Prečo Flash Player končí? Spoločnosť Adobe svoj krok popísala na svojich webových stránkach. “Štandardy ako je HTML5, WebGL a WebAssembly počas rokov dospeli a slúžia ako plná náhrada pre Flash obsah. Taktiež developeri webových prehliadačov integrujú tieto štandardy do svojich aplikácií (Safari, FireFox, Chrome a pod.), čím odpisujú rôzne ďalšie pluginy, ako je Flash.” Prečo ale odinštalovať Flash Player? Kvôli bezpečnosti predsa. Aj keď Flash ostane v počítači, kým ho užívateľ neodinštaluje, je vhodné ho z počítača odstrániť, nakoľko už nebude dostávať od Adobe aktualizácie ani bezpečnostné patche a tým predstavuje potencionálne bezpečnostné riziko pre užívateľa. Adobe od 12. januára 2021 zablokuje Flash Player, aby nemohol prehrávať Flash obsah a developeri webových prehliadačov v tento istý dátum zastavia fungovanie Flash Playeru vo svojich prehliadačoch. Ako odinštalovať Flash Player z Macu sa dozviete na tomto odkaze.

Pred rozlúčkou sa Adobe rozhodol vydať ešte posledný bezpečnostný patch pre Flash Player, aby tak zvýšil bezpečnosť svojho softvéru, kým si ho užívatelia odstránia z počítača.

Poznámka: Safari vo verzii 14, vydaný pre macOS v septembri 2020 už nevyužíva Flash Player. 

Adobe tiež varuje, že stiahne to svojich serverov webové stránky, na ktorých bolo možné si rôzne verzie Flash Playeru stiahnuť a dôrazne neodporúča sťahovanie Flash Playeru z webových stránok tretích strán. Niektorí užívatelia budú stále dostávať upozornenia, aby Flash Player zo svojho systému odstránili.

V závere môžeme konštatovať, že sa internet s ukončením podpory Flash Player nezrúti. Ako sme sa dočítali vyššie, webové prehliadače disponujú vlastným riešením na prehliadanie Flash obsahu a preto už naďalej nie je potrebná prítomnosť tohto softvéru v počítači. Nakoľko si Adobe všimol, že Flash Player upadá, rozhodol sa jeho podporu ukončiť a prenechať štafetu iným. Vydal aj patch aby ochránil svojich užívateľov, pričom dôrazne apeluje na užívateľov aby ho odinštalovali, pretože so skončením podpory a vydávania aktualizácií vzniká pre počítač bezpečnostné riziko.

Nakoniec nám neostáva nič iné, ako si vzdať úctu tomuto pomocníkovi, ktorý nás sprevádzal na internete dlhé roky.

zdroj: adobe.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.