Niektoré z funkcií macOS Monterey nebudú dostupné na Macoch s Intelom

Nový macOS Apple predstavil minulý týždeň na začiatok konferencie WWDC21. Update sľubuje množstvo šikovných vylepšení, nie všetkých sa však dočkajú majitelia starších modelov.

Inforomoval o tom samotný Apple na oficiálnom webe venovanom funkciám macOS Monterey. V poznámke pod čiarou ku konkrétnym funkciám značka uvádza, že vyžadujú Mac s čipom M1. Ten sa aktuálne nachádza v modeloch MacBook Air a Pro, Mac mini či iMacu.

Tu sú funkcie, ktoré sú limitované pre spomínané Macy s Apple Silicon procesormi:

  • rozmazané pozadie v novom portrétovom režime pre FaceTime
  • kopírovanie a vkladanie, vyhľadávanie alebo preklady textov z fotiek pomocou funkcie Live Text
  • interaktívny 3D glóbus v apke Mapy
  • detailnejšie mapy miest ako San Francisco, Los Angeles, New York a Londýn
  • diktovanie v rámci klávesnice na zariadení v offline režime
  • neobmedzené diktovanie v rámci klávesnice (predchádzajúci limit bol 60 sekúnd)

Dôvody, prečo sú tieto funkcie exkluzivitou pre novšie Macy, Apple nespresnil. Pravdepodobne však ide o fakt, že staršie Intel modely nemajú Neural Engine, ktorý je potrebný pre väčšinu funkcií uvedených v zozname.

Proces prechodu na novú generáciu zariadení s využitím vlastných čipov značka začala ešte minulý rok. Trvať by mal dva roky. Nové Macy, ktoré sú čipmi z rodiny Apple Silicon vybavené, sa pri porovnaní s Intel modelmi ukázali ako výrazne výkonnejšie. Najbližšie by sa aktualizácie mali dočkať MacBooky Pro – v Cupertine sa pracuje na modeloch s 14 a 16-palcovým displejom.

zdroj: Apple

komentár
  1. Sice aktualne neviem, ci by som vyuzil taky funkcionality, ale jasny signal, ze proste Intel CPU su proste strasne zastarale. Prvotne som myslel, ze najnovsi Macbook Pro bude este s Intelom, ale ako sa vyvija situacia, tak pojdem do Apple cipu. Kazdopadne som zvedavy ako sa s tymto CPU pokrokom popasi Intel aj AMD.

    1
    2
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.