Microsoft oznámil Office 2021, koncom roka vyjde na macOS

Microsoft Office
Microsoft postupne skracuje cyklus vydávania nových verzií kancelárskej sady Office a užívatelia tak môžu ešte tento rok očakávať Office 2021.

Spoločnosť oznámila, že vyjde k vydaniu dvoch verzií, Office 2021 pre bežných užívateľov ako sú študenti a domácnosti, a vo verzii Office LTSC pre firmy a inštitúcie. Obe budú dostupné pre Windows aj macOS, pričom LTSC verzia vyjde po boku novej verzie Windows LTSC, a oba produkty budú spadať pod jednotnú Fixnú politiku životného cyklu spoločnosti Microsoft. To znamená, že ako kancelárska sada, tak operačný systém budú mať rovnaký priebeh softvérovej podpory, ktorá pri oboch potrvá 5 rokov. Nutno dodať, že to znamená skrátenie cyklu o dva roky v porovnaní s predošlou verziou Office.

Microsoft sa vo svojom blogu zameral predovšetkým na ohlasovanie noviniek k Office LTSC, môžeme sa však domnievať, že viaceré novinky stade poputujú aj do bežnej sady Office 2021. Spoločnosť pripomína, že nakoľko sa jedná o fixnú verziu, sada neponúkne žiadne absolútne novinky, ale funkcie už dostupné v rámci predplatnej sady Microsoft 365.

K novinkám tak patrí plejáda vylepšení prístupnosti, podpora tmavého režimu, ale aj vylepšenia výkonu naprieč nástrojmi Word, Excel, PowerPoint a Outlook. Excel dostane také novinky ako je XLOOKUP, vylepšená verzia VLOOKUP funkcie, alebo Dynamické vzorce poľa, ako náhradu za staršie vzorce VVN.

Všetok softvér bude dostupný v 32- a 64-bit verziách, súčasťou sady bude OneNote, a pribudne skúšobná verzia Microsoft Teams. Ten je užitočnou náhradou za Skype for Business, ktorého sa Microsoft postupne zbavuje. Firmy ho však budú môcť naďalej stiahnuť a používať z oficiálneho webu. Spoločnosť pripomína, že z dlhodobého hľadiska je výhodnejšie si zvoliť Microsoft 365, a že túto sadu vydáva predovšetkým pre zariadenia, ktoré majú obmedzený prístup k sieti.

Spoločnosť uvádza, že sady Office Professional Plus, Office Standard a jednotlivé aplikácie pre firemných zákazníkov zdražejú o 10%, zatiaľ čo cena pre bežných užívateľov a malé podniky zostane nezmenená. Prvá testovacia verzia novej sady Office LTSC vyjde v apríli/dubnu, k plnému vydaniu dôjde počas roka. Testovacia verzia Office 2021 nie je v príprave.

V nasledujúcich mesiacoch tiež spoločnosť priblíži informácie k novým verziám Visio, Project, Exchange Server, Skype for Business a SharePoint Server.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.