Mac App Store má desať rokov

Obchod s aplikáciami pre Mac platformu spustil Apple 6. januára 2011 pri vydaní Mac OS X Snow Leopard 10.6.6.

Stalo sa tak po takmer troch rokoch od štartu App Store pre iPhone. Verziu pre Mac, ktorá začínala s tisíckou aplikácií, oznámila spoločnosť prostredníctvom tlačovej správy. Vtedajší šéf Apple, Steve Jobs, veril, že si používatelia zamilujú inovatívny spôsob ako objavovať a získavať aplikácie pre ich Mac. Hneď prvý deň od spustenia zaznamenal Mac App Store milión stiahnutí a do decembra 2011 si ho do svojho docku pridalo 100 miliónov ľudí.

Nie všetko však bolo v súvislosti s App Store ružové. Platforma počas svojho fungovania čelila kritike od vývojárov v rôznych ohľadoch. Apple niektoré z týchto sťažností v priebehu času riešil a umožnil tvorcom aplikácií ponúkať bezplatné skúšobné verzie cez nákupy v aplikáciách, tvorbu balíkov apiek, či možnosť vidieť analytics pre ich softvér a reagovať na spätnú väzbu od zákazníkov.

Mac App Store prešiel pred dvomi rokmi redizajnom, ktorý bol súčasťou macOS Mojave. Pribudla záložka Discover, v rámci ktorej sa zobrazujú zaujímavé aplikácie a hry ako aj propagačné články od Apple. O rok neskôr umožnil Apple s príchodom macOS Cataliny a Xcode 11 vývojárom jednoduchú tvorbu Mac aplikácie z jej iPad verzie. Herná platforma Apple Arcade takisto spustila svoje fungovanie v roku 2019 a jej záložka je prítomná aj v App Store pre Mac.

V nedávno uplynulom roku sa vývojári dočkali možnosti, vďaka ktorej môžu iPhone a iPad aplikácie spúšťať aj na Macu s Apple Silicon. Nová generácia čipov, ktoré si Apple sám navrhol, má podobnú architektúru ako čipy v iPhone a iPade. Ak teda developeri majú záujem, môžu svoje iPhone a iPad aplikácie ponúkať aj pre Mac v rámci App Store.

zdroj: MacRumors 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.