Ktoré iOS aplikácie zbierajú najviac osobných údajov?

Analýza údajov o súkromí, ktoré musia po novom vývojári uvádzať v App Store prináša zaujímavé, nie však prekvapivé zistenia.

Spoločnošť pCloud sa pozrela na tieto informácie a zoradila apky podľa toho, v akej miere zbierajú dáta používateľov aj to aká časť z nich putuje k tretím stranám. Analytici si všímali to, z koľkých dostupných kategórií používateľských dát konkrétna aplikácia “loví”.

80 percent aplikácií vaše údaje využíva na marketing svojich vlastných produktov v rámci apky aj mimo nej. Môže ísť o reklamy, ktoré vidíte pri používaní aplikácie alebo aj na iných platformách, ktoré môžu propagovať samotnú službu ale aj veci od tretích strán, ktoré si to zaplatia.

Ktoré z aplikácií sú teda najväčším “konzumentom” vašich údajov dvojica Instagram a Facebook. Obe platformy používajú až 86% dát od používateľov na predaj ich produktov a takisto na zobrazovanie reklám tretích strán na základe vašich údajov.

Nasledujú aplikácie KlarnaGrubhub s 64 percentami a UberUber Eats, ktorí využívajú 57 percent.

Viac ako polovica aplikácií zdieľa s tretími stranami aspoň nejakú časť osobných dát. Opäť, neslávnym kráľom rebríčka sú Instagram so 79 percentami a Facebook s 57 percentami.

Aby to nebolo celé iba o negatívnych zisteniach dal pCloud dohromady zoznam najbezpečnejších aplikácií z pohľadu ochrany osobných údajov.

Používate niektorú z nich? Čo hovoríte na zistenia analytikov?

zdroj: pCloud

cover: Unsplash / Dimitri Karastelev

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.