(Blízka) budúcnosť Apple Silicon: Nové čipy, viac jadier. Výrazne viac

Zaujímavé detaily priniesol nový report od Marka Gurmana z Bloombergu.

Apple podľa portálu vyvíja nové verzie čipov z rodiny Apple Silicon. Objaviť by sa najbližšie mali v nových MacBookoch aj Mac Pro. Aké sú odhadované parametre?

MacBook Air

Nový higher-end variant 13-palcového ultraštíhleho Macu dostane nástupcu M1 procesoru. Čip s označením Staten ponúkne rovnaký počet výpočtových jadier ale s rýchlejším chodom. Grafických jadier bude viac – oproti súčasným 7 až 8 na 9 až 10.

Identický čip by sa mal nachádzať aj v low-end konfigurácii pre MacBook Pro.

Je možné, že novinku Apple predstaví vo farebných variantoch, podobne ako to bolo v prípade iMacu M1 či minulý rok uvedenému iPadu Air.

MacBook Pro

Update modelu prinesie podľa Bloombergu okrem nových parametrov výkonu aj nárast uhlopriečky na 14 palcov. Vnútri sa bude nachádzať vylepšený M1 s 10-jadrom, ktoré ponúkne osem výkonných a dve úsporné jadrá. Pre GPU tu budú možnosti 16 alebo 32 jadier. Model by mal doraziť už v lete.

Nová verzia čipu má podporovať pamäť až do 64GB, čo je oproti súčasnému stropu 16GB výrazný skok. Potešia aj dodatočné Thunderbolt porty pre pripojenie.

Keď už je reč o konektivite, novinka má dostať redizajn tela, v ktorom sa bude nachádzať viac portov – vrátane HDMI, slotu pre SD kartu či obľúbený MagSafe, ktorý sa z MacBooku vytratil v prospech USB-C.

 

Mac Pro

32 a 128. To sú maximálne počty jadier, ktoré ponúkne profesionálny desktop od Apple vo verzii Apple Silicon. Konkrétne má ísť o čip s až 32 výkonnými jadrami a 128 jadrovým GPU. Aktuálne sa v Apple pracuje na dvojici nových modelov. Jeden z nich by mohol prísť v kompaktnejšom prevedení, o ktorom sa už v minulosti objavili informácie.

S trochou nostalgie by mohol byť odkazom na Power Mac G4 Cube. Apple takisto pracuje aj na nástupcovi súčasnej Intel verzie svojho zariadenia, ktorý by ale stále mohol poháňať čip od tejto spoločnosti.

zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.