Apple zakáže apky, ktoré odmeňujú za povolenie trackingu

Spoločnosť vyhlásila, že má v pláne odmietnuť v App Store aplikácie, ktoré motivujú používateľov povoliť sledovanie ich aktivity.

Rozhodnutie na používateľovi

Ide o ďalší krok s cieľom zabezpečiť, aby vývojári rešpektovali nové pravidlá. Tie súvisia s novinkou nazvanou App Tracking Transparency (ATT). O čo ide?

Nová funkcia umožňuje ľuďom rozhodnúť sa, či chcú vývojárom povoliť monitoring ich aktivít v rámci aplikácií. ATT sa objavila s príchodom nedávno vydaného iOS 14.5.

V praxi funkcia vyžaduje, aby vývojári po novom žiadali od používateľov aplikácie ich výslovný súhlas so sledovaním aktivity v apke či na webe. Na strane používateľa sa zobrazí výzva, ktorá obsahuje dve možnosti – povoliť aplikácii tracking alebo nie.

Ak sa vám nechce potvrdzovať alebo zamietať tieto notifikácie jednotlivo, môžete si App Tracking Transparency nastaviť aj plošne. Návod nájdete v našom samostatnom článku.

Bez odmeny

Späť k ATT. Apple v oficiálnej dokumentácii uvádza, že vývojári nesmú poskytovať motiváciu pre povolenie trackovania – napríklad vo forme kompenzácií či poskytnutia prístupu k aplikácii ako takej alebo k jej dodatočnej funkcionalite či obsahu.

Takisto nie je podľa Apple povolené zobrazovať vlastné výzvy, ktoré sú kópiou systémového upozornenia, či vizuálne upriamovať pozornosť na tlačidlo “Povoliť”.

Rozhranie ATT umožňuje vývojárom prispôsobiť si text, v ktorom môžu vysvetliť význam trackingu svojim používateľom. Na rovnaký účel môže slúžiť aj úvodná obrazovka pri spúšťaní apky.

zdroj: Apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.