Apple Watch ako alternatíva k testom na koronavírus?

Nové štúdie vedcov z inštitútu Mount Sinai a Stanfordskej univerzity priniesli zaujímavé zistenia.

Rýchlejší ako test

Zariadenia ako Apple Watch vedia podľa nej odhaliť pozitivitu veľmi skoro. Výskum ukazuje, že smart hodinky od Apple dokážu zachytiť aj jemné zmeny tepu, ktoré môžu byť prejavom infekcie. A to až týždeň pred tým ako sa prejavia nejaké symptómy či potvrdí nákaza po teste.

Cieľom výskumníkov bolo odhalenie nákazy v čase jej prenosu na človeka ešte predtým ako zistí, že je chorý. Štúdia sledovala variabilitu frekvencie srdcového tepu, ktorý zároveň ukazuje ako dobre je na tom imunita.

Zmeny v hodnotách sa prejavujú pri zápalových ochoreniach a práve Covid sprevádza výrazný zápal. Ľudia s nákazou majú podľa štúdie nižšiu variabilitu srdcového tepu ako tí ktorí sú negatívny.

Apple sa na štúdii, ktorá od apríla do októbra sledovala 300 zdravotníkov s Apple Watch, nepodieľal. O možnostiach svojho produktu v tomto aspekte však vie – Tim Cook o význame hodiniek pre štúdiu hovoril na septembrovom evente.

Benefit, ktorý vedci vidia, je okrem iného aj fakt, že potenciálna detekcia infekcie pomocou Apple Watch nevyžaduje aktivitu nositeľa. Nie je potrebné, aby človek prišiel a povedal, že sa necíti dobre a zároveň dokážu hodinky odhaliť aj asymptomatických prenášačov. Podľa výskumného tímu ide cestu k lepšej kontrole nad infekčnými ochoreniami.

Stále pod dohľadom

Ďalšia nezávislá štúdia zo Stanfordu preukázala, že 81% účastníkov výskumu, ktorí boli pozitívny na koronavírus, malo zmeny tepu v čase, kedy nevykonávali fyzickú aktivitu. Tieto zmeny sa prejavili viac ako deväť dní pred spustením prvých príznakov. Pri štúdii boli takisto využité zariadenia značiek Apple, Fitbit či Garmin, ktoré monitorujú aktivitu nositeľa. Výskumníci zároveň vytvorili systém, ktorý upozorní na dlhodobé zmeny v srdcovom tepe.

Výhodou takéhoto monitorovania môže oproti testovaniu byť aj fakt, že hodinky môžu mať ľudia nasadené prakticky stále a merania tak môžu prebiehať nepretržite a s okamžitou odozvou.

zdroj: CBS News

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.