Apple Maps získajú dôležitú funkciu

iOS 14.5 prináša novinku aj pre Apple Maps. To, čo poznáme z navigácie Waze budú onedlho podporovať aj Apple Maps. Nahlasovanie udalostí na ceste. Avšak funkcia je zatiaľ iba v testovacej fáze a iba v určitej oblasti v Spojených štátoch. Je otázne, či sa vôbec dostane napríklad aj k nám.

iOS 14.5 beta, ktorá je dostupná pre developerov a verejných beta testerov pridáva novú funkciu pre Apple Maps. Táto funkcia umožňuje užívateľom nahlasovať dopravné nehody, nebezpečenstvo na ceste a kontroly rýchlosti (radary) počas navigácie do cieľa.

Po vložení adresy, voľbe trasy a spustení navigácie, hlasový asistent Siri pripomenie možnosť nahlasovať nehody alebo nebezpečenstvá, ktoré užívateľ uvidí počas cesty.

Po potiahnutí prstom na interface Apple Maps (kde sú k detaily trasy) môže užívateľ klepnúť na tlačidlo “Report” (nahlásiť) a označiť na. mape dopravnú nehodu, nebezpečenstvo alebo kontrolu rýchlosti podobne ako v navigácií Waze. Po klepnutí na tlačidlo sa automaticky označí poloha kde sa má dané nebezpečenstvo nachádzať.

Do tejto funkcie je integrovaný aj Siri. Stačí povedať “Hey Siri, there’s an accident” (Hey Siri, je tam dopravná nehoda) a Siri okamžite odošle hlásenie do Apple Maps. Hneď ako túto udalosť nahlásia aj ďalší užívatelia na danej trase, udalosť sa automaticky zobrazí na mape. Teda jedná sa o podobný spôsob “crowdsourcingu” ako v aplikácií Waze. Táto funkcia je zatiaľ dostupná iba v Spojených štátoch a to na limitovanom území z dôvodu testovania. Nie je zatiaľ ani známe, či sa táto funkcia okamžite sprístupní aj v ostatných krajinách.

Čitateľ MozMan68 poznamenal, že táto funkcia funguje aj vo verzii CarPlay, kedy sa interface s nahlasovaním udalostí objaví na obrazovke CarPlay.

Ako upozorňuje server MacRumors, Siri vás o novej funkcii nahlasovania udalostí upozorní iba raz a to pri prvom nastavovaní navigácie po aktualizácií na iOS 14.5. Po tomto “jednorázovom” sa upozornenie na túto funkciu nikde inde neobjaví. Táto funkcia sa aktuálne v iOS 14.4 taktiež nenachádza, takže hľadať ju, bude zbytočné. Na Reddite si užívatelia všimli, že po aktualizácií na iOS 14.5 sa nová funkcia nahlasovania udalostí v Apple Maps nezobrazuje všetkým užívateľom. Môžeme teda predpokladať, že sa jedná o funkciu, zatiaľ dostupnú iba určitým užívateľom, ktorí spĺňajú podmienky na jej testovanie.

zdroj: MacRumors

zdroj obrázkov: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.