Ako by mohla vyzerať budúcnosť rôznych OS vám ukážu koncepty Parkera Ortolaniho

Už 7. júna plánuje Apple odštartovať nový ročník konferencie WWDC, ktorá býva už tradične venovaná najmä softvérovým novinkám. Ako budú vyzerať iOS 15 či nový watchOS 8?

Indície môžu poskytnúť úvahové koncepty Parkera Ortolaniho, vytvorené pre portál 9to5Mac. Parker sa pozrel postupne na všetky platformy, ktoré Apple aktuálne prevádzkuje.

iOS a iPadOS 15

Nová, v poradí už pätnásta generácia systému pre mobilné zariadenia, ku ktorej sa práve na WWDC pred tromi rokmi pridal aj variant šitý na mieru iPadom, nemôže chýbať.

Autor konceptu poňal aktualizáciu formou mnohých drobných vylepšení, než zásadného redizajnu. Objaviť by sa tak mohla napríklad možnosť úpravy veľkosti widgetov, ktoré priniesol predchádzajúci iOS 14, či výraznejšie zmeny pre apky Počasie alebo Akcie. Pribudnúť by mohli aj používateľove obľúbené emoji alebo samostatná apka pre Kľúčenku.

iPadOS by vo verzii 15 rmal opäť posunúť možnosti systému pre ešte efektívnejšiu prácu s daným typom zariadenia. Pribudnúť by mohli užitočné apky ako Kalkulačka (komu nechýba?), Slovník alebo vyššie spomínaná Kľúčenka.

Najväčším rozdielom pri uvedení widgeov v iOS a iPadOS 14 boli ich možnosti. Kým na iPhone ste si mohli tieto nové prvky rozmiestniť na plochách podľa seba, majitelia iPadu mali možnosti pomerne obmedzené s vyhradeným miestom na widgety. V novom systéme by Apple mohol pridať takisto aj Knižnicu aplikácií, známu práve z iOS 14.

watchOS 8

Zariadenie, ktoré Apple najmä v poslednom období intenzívne prepája so zdravým životným štýlom, by vďaka novému operačnému systému mohlo dostať samostatnú apku Zdravie, ktorú poznáme z iPhonu. Aplikácie ako Solar či Astronomy by zase mohli pomôcť pri objavovaní a turistike.

Pri používaní doma by nový watchOS mohol ponúknuť previazanejšie prepojenie s Apple TV – vylepšený ovládač a možnosť spúšťať obsah na Apple TV z vášho zápästia.

tvOS 15

Nová verzia pre operačný systém Apple TV by mohla byť tým veľkým updatom. Predpokladom na to môže byť nový procesor aj redizajnovaný ovládač, ktorý Apple predstavil spolu s novou Apple TV.

Ponúka sa napríklad spojenie TV apky s domovskou obrazovkou, ktoré by vo výsledku prinieslo efektívne spojenie obsahu a aplikácií. Systém pre Apple TV by mohli obohatiť aj funkcie a nástroje známe z iných platforiem Apple – Sidecar, Handoff či Night Shift.

Autentifikácia pomocou odtlačkou alebo tvárovej biometrie je takisto novinka, ktorá si našla cestu do konceptu pre nový tvOS.

macOS Monterey

Parker Ortolani nový koncept operačného systému pre Mac nazval Monterey. Ide o Apple trademarkom chránený názov, ktorý by navyše pekne zapadol do série s aktuálnym Big Sur. Monterey je zátoka v severnej časti Kalifornského stredného pobrežia, vzdialená asi 80 kilometrov od pohoria Big Sur.

macOS (eventuálne) pomenovaný po tejto zátoke by podľa Parkera mohol venovať viac pozornosti jednotlivým aplikáciám než systému ako celku, čo v podstate bol prípad Big Sur, ktorý bol (aj) podľa Apple jedným z najväčších redizajnov v histórii platformy. Používateľov by mohlo potešiť prípadné pridanie nových funkcionalít Apple Card, či Skratiek. Pokiaľ ide o systémové funkcie, tu by Ortolani uvítal napríklad zlepšenie upozornení.

Detailné koncepty si môžete pozrieť aj na Behance profile autora

zdroj: 9to5Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.