Všetko, čo by ste mali vedieť o Apple Pencil (1. časť)

Prvý iPad Pro, s ktorým prišiel aj Apple stylus vyšiel v roku 2015. Je síce známe, že Steve Jobs nepatril k zástancom stylusov, ceruzka od Apple sa však etablovala ako užitočný nástroj. Ako sa zmenila od svojho uvedenia?

Prvá ceruzka

Apple stylus dostal svoje pomenovanie práve pre podobnosť s tradičnou kresliacou pomôckou. Minimalistické, biele prevedenie dobre ladilo s celkovou Apple dizajnovou estetikou. Stylus priniesol precíznosť a rýchlu odozvu ako aj možnosť bez obáv položiť dlaň s ceruzkou na displej. Okrem toho ponúkla Apple Pencil aj vnímanie prítlaku či náklonu, podľa ktorého bolo možné meniť vzhľad čiar.

Pred dvomi rokmi prišla aktualizácia v podobe druhej generácie. Priniesla mierne odlišný dizajn a iný spôsob nabíjania. Najväčšou zmenou však bola kompatibilita. Pôvodná Apple Pencil 1 s ostatnými modelmi a Apple Pencil 2 fungovala na iPad Pro modeloch z roku 2018.

Prvá vs druhá generácia Apple Pencil

Bližšie k predlohe

Nástupca originálu bol o niečo menší a kompaktnejší – aj vďaka absencii Lightning portu na konci tela. Nový model sa nabíjal po pripnutí k iPadu pomocou magnetov.

To bolo vítanou zmenou oproti pôvodnému mechanizmu – v prípade Apple Pencil 1 bolo potrebné zastrčiť ceruzku do Lightning vstupu na iPade, čo je s ohľadom na rozmery stylusu, vcelku nemotorné. Alternatívou je nabíjanie cez Lightning kábel. To je možné pomocou adaptéru, ktorá je súčasťou balenia.

Druhá generácia aj vizuálne viac pripomína svoj tradičný proťajšok – vďaka skoseným hranám či zdrsnenému povrchu. Dvojitým ťuknutím pri špičke je možné prepínať nástroje.

Kompatibilita

Pokiaľ ide o možnosť práce na rôznych iPadoch, funguje prvá Apple Pencil na nasledovných modeloch:

  • iPad Air (3 generácia)
  • iPad Mini (5. generácia)
  • iPad (6. – 7. generácie)
  • iPad Pro 12,9 palca (1. a 2. generácia)
  • iPad Pro 10,5 palca
  • iPad Pro 9,7 palca

Apple Pencil 2 je kompatibilná s:

  • iPad Pro 12,9 (3. generácia)
  • iPad Pro 11 palcov

Ako už bolo vyššie spomenuté, pôvodná Apple Pencil nefunguje na 11 a 12,9 palcových iPad Pro z roku 2018 a naopak, novšia Apple Pencil nie je kompatibilná so staršími iPadmi.

V pokračovaní sa dozviete okrem iného aj o apkách, v ktorých môžete stylus využiť či pokročilých funkciách ceruzky od Apple.

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.