Víkendová vojna Applu s WordPress skončila. Apple sa ospravedlnil.

Apple je v posledných mesiacoch pod drobnohľadom menších aj väčších vývojárov. Dlhodobo poukazujú na čím ďalej tým menej logické odovzdávanie 30% podielu za to, že môžu byť ich aplikácie v App Store. Problém je však v tom, že niekedy má tento podiel negatívny dopad na vývojárov a tí sú nútení zvyšovať ceny, aby bol predaj aplikácií cez App Store aspoň trochu lukratívny.

Prišla tiež kritika zo strany Spotify, ktoré je nútené predávať svoje členstvo cez App Store drahšie, kvôli čomu je služba pre iOS užívateľov menej výhodná ako Apple Music. Následne prišla kritika zo strany Microsoftu a Google, ktorí chceli vydať svoje streamovacie herné platformy na iPhone, ale nemôžu. Applu sa totiž nepáči predstava, že by niekto mohol ponúkať na iPhone predplatné, ktoré ponúka omnoho zaujímavejšie hry, než Apple Arcade. Korunku tomu nasadil spor s Epic Games, ktoré priamo obvinilo Apple zo zneužívania monopolu. A má pravdu.

Totiž, odovzdávať 30% podiel za to, že môžete pristupovať k obrovskej komunite zákazníkov, bola opodstatnená v minulosti, kedy samotný Apple vedel aspoň používať logické argumenty. Dnes však máme systém rovných a rovnejších, a totálne hlúpe a nemiestne argumenty. Napríklad, herné streamovacie služby Google Stadia alebo Xbox Game Pass nemôžu vyjsť na iPhone, pretože by Apple (podľa svojich slov) musel kontrolovať každú jednu hru a hodnotiť ju. Nezávisle od toho, že tieto hry už boli podrobne ohodnotené vládnymi ratingovými organizáciami ako ESRB, PEGI, USK alebo CERO. Nezávisle od toho, že tieto hodnotenia majú z legislatívneho hľadiska väčšiu váhu, než vyhlásenie nejakého pána z App Storu. A nezávisle od toho, že Apple nehodnotí ani obsah iných streamovacích služieb, napríklad Netflixu a HBO GO, kde sa to hemží seriálmi a filmami s nahotou a explicitným sexuálnym obsahom.

Vráťme sa však k najčerstvejšiemu sporu. Apple koncom pracovného týždňa odmietol pustiť do App Storu aktualizáciu aplikácie WordPress, pretože neponúka možnosť zakúpiť si .com doménu a hosting cez in-app nákup. A že ak chce byť aplikácia vpustená do App Storu, musí začať generovať peniaze. Aplikácia však vždy bola nezávislá a až na jedno chvíľkové obdobie, kedy skutočne ponúkala *odkaz* na zakúpenie domény cez internet. To však už dávno neplatí a užívatelia, ktorí si chcú zakúpiť doménu, tak majú možnosť učiniť priamo na webe WordPressu alebo prostredníctvom nejakého webhostingu. Apple si však zjavne zaumienil, že ak si chcete ako užívateľ jeho zariadení založiť web najjednoduchším spôsobom, mali by ste mu platiť “všimné” za to, že takéto privilégium – založiť si web – vôbec máte.

Apple si však chybu čoskoro uvedomil aj vďaka skutočnosti, že tým rozhneval komunitu platformy, na ktorej v konečnom dôsledku beží aj časť webovej stránky spoločnosti Apple. Preto celkom nečakane nielen, že povolil aktualizáciu WordPress aplikácie, ale dokonca Apple zverejnil ospravedlnenie“Veríme, že problém s aplikáciou WordPress bol vyriešený. Tým, že vývojár odstránil z aplikácie zmienky o možnostiach platby, je z nej teraz bezplatná aplikácia a nemusí ponúkať in-app nákupy. Vývojára sme informovali a ospravedlňujeme sa za zmätok, ktorý sme spôsobili.”

Za zmienku však stojí fakt, že WordPress odstránil zmienky o možnostiach platby už niekoľko mesiacov pred aktuálnym incidentom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.