Ubisoft žaluje Apple, pretože nemá inú možnosť

Žalovať distribútorov je ľahšie, než jej tvorcov.

Bodku za uplynulým týždňom napísalo právne oddelenie francúzskeho herného gigantu Ubisoft. Hoci si obvykle udržuje s Applom a Googlom dobré vzťahy, podal na nich žalobu kvôli istej čínskej mobilnej hre.

Reč je o titule Area F2, ktorý sa hráčom prezentuje ako prvá mobilná FPS hra so zameraním na CQC – boje na krátku vzdialenosť. V online hre môžete hrať za útočníkov alebo obrancov, za každú stranu máte k dispozícii jedinečných “elitných agentov”, ktorých predlohami sú špeciálne jednotky z reálneho sveta.

Problémom však je, že hra, ktorú distribuuje čínsky gigant Alibaba, je čistým klonom fenomenu Rainbow Six Siege od Ubisoftu. Hra vyšla koncom roka 2015 na PC, PS4 a Xbox One a teší sa aktívnej podpore, a je v príprave pre budúcu generáciu konzol (PS5, Xbox Series X). Oproti tomu Area F2 je mobilný titul, ktorý si môžete stiahnuť v App Store alebo Google Play.

A práve to Ubisoft nechce a tlačí na prevádzkovateľov obchodu, aby hru Area F2 stiahli zo svojej ponuky. Prečo ale tento softvérový gigant žaluje Apple a Google, teda distribútorov, a nie samotných tvorcov? Celý problém spočíva v tom, že čínska vláda vytrvalo uprednostňuje záujmy lokálnych firiem a v posledných rokoch sa sama začala angažovať v hernom priemysle. Navyše, Apple aj Google odmietli hru odstrániť zo svojich obchodov.

Je teda viac než jasné, že Ubisoft by podaním žaloby na Alibabu, ktorú by musel konieckoncov žalovať na čínskej pôde, nič nedosiahol. Naopak, mohol by si zavariť a zatvoriť dvere od najväčšieho trhu na svete. A aby toho nebolo málo, Ubisoft musel už dávnejšie “normalizovať” grafiku hry na nariadenie komunistickej vlády, aby Rainbow Six Siege mohlo vyjsť v Číne.

Otázne je, ako tento spor ovplyvní pretrvávajúce dobré vzťahy s obomi softvérovými gigantmi. Ubisoft je konieckoncov jedným z najväčších herných vydavateľov v súčasnosti a sám distribuuje množstvo hier v App Store aj Google Play. Mimo iného predáva alebo poskytuje úspešné série ako Rayman, Tom Clancy’s alebo Assassin’s Creed.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.