Týždenný súhrn špekulácií: AirPods ako zdravotná pomôcka

Menej je niekedy viac. A platí to aj o množstve špekulácií za uplynulý týždeň.

Podarilo sa Applu chytiť ľudí, ktorí stáli za únikmi pre Jona Prossera? Vzhľadom k tomu, že sa týždeň blíži ku koncu a od minulého týždňa zverejnil len príspevok o tom, že iPhone 13 unikne ako ďalší (aj keď nie od neho), je to možné. Prossera si konieckoncov všimol aj marketingový šéf Applu, Phil Schiller, ktorý si ho na Twitteri zablokoval.

A čo priniesol uplynulý týždeň? Oproti minulému bol o niečo skromnejší, dozvedeli sme sa ale nejaké zaujímavosti zo sveta pripravovaného hardvéru aj služieb – presnejšie Apple TV+, kde si Apple robí zálusk na Scorseseho nový film.

Prvé informácie o iPhone 13

Zatiaľ nevyšla ani jedna zo štyroch verzií iPhonu 12, no leakeri už začínajú prinášať prvé informácie o tom, čo ponúkne budúcoročný model, iPhone 13. Alebo aspoň leaker Fudge, ktorý na Twitteri zverejnil nákres fotoaparátov na zadnej strane telefónu. A ak ste mali pocit, že už iPhone 11 Pro to vzadu “hrotil” s foťákmi, potom vedzte, že iPhone 13 na tom nebude o nič lepšie.

Ak je únik pravdivý, potom na zadnej strane môžeme očakávať 7 kruhov. Presnejšie máme očakávať štyri fotoaparáty, jeden centrálny LED blesk, jeden mikrofón a jeden LiDAR Scanner, ktorý zažil premiéru na iPade Pro a údajne bude súčasťou iPhonu 12.

Naša predstava o fotoaparátoch na iPhone 12

Fudge vraví, že môžeme očakávať jeden 64-megapixelový širokouhlý objektív s 1x optickým zoomom a 6x digitálnym zoomom, 40-megapixelový telephoto objektív s 3x-5x optickým zoomom a 15-20x digitálnym zoomom, 64-megapixelový anamorfický objektív určený priamo na natáčanie videa v pomere 2.1:1, teda s trochu širším pomerom strán, než v akom bol natočený napríklad Jurský svet alebo House of Cards. Čerešničkou na torte je 40-megapixelový .25x ultraširoký objektív s optickým reverzným zoomom.

Ďalej sa spomína technológia LiDAR 4.0, čo je celkom zvláštne vzhľadom k tomu, že iPad Pro má len prvú generáciu tejto technológie a od iPhonu 13 nás delí necelých 18 mesiacov – teda ak medzitým nevyjde ešte iPhone 12S.

Plne bezdrôtový iPhone 13

Pri iPhone 13 ešte ostaneme. Leaker Fudge behom týždňa zverejnil aj to, že iPhone 12 bude posledný s Lightning konektorom. Neznamená to však, že po ňom príde iPhone s USB-C, hoci by to bola celkom rozumná voľba. Namiesto toho máme očakávať prechod na plne bezdrôtový telefón, ktorý bude stavať najmä na bezdrôtovom nabíjaní. Ak by ale niekomu predsa len vyhovovalo káblové nabíjanie, dostupný má byť magnetický Smart konektor, ktorý už dnes slúži na pripojenie klávesnice k iPadu.

AirPods + Health = ♥️

Apple už skôr avizoval, že má ambiciózne plány s platformou Apple Heath, ktorá presahuje hranice Apple Watch. No na to, aby niektoré zdravotnícke technológie fungovali, sa musia pacientom dostať pod kožu, a Apple nepatrí zrovna medzi tie firmy, ktoré by boli ochotné čeliť kritike za to, že hodinky robia diabetikom pravidelné a nečakané odbery krvi.

Apple však predáva produkt, ktorý si “pcháme” do tela: slúchadlá AirPods. A nová správa od DigiTimes naznačuje, že Apple plánuje zabudovať do AirPods senzory osvetlenia od spoločnosti ASE Technology. Spoločnosť má už teraz vyrábať 5G antény pre nové iPhony a iPady, senzory do AirPods by však mali byť na programe až o 1-2 roky.

Senzor by mal slúžiť napríklad na meranie krvného tepu, počítanie krokov alebo zisťovanie zdravotného stavu užívateľa napríklad na základe pohybov hlavy užívateľa. Technológia by tiež mohla byť schopná v reálnom čase prekladať jazyky. Je však možné, že Apple si zvolí skôr pasívnejšiu cestu a skôr bude slúžiť na meranie krvného tepu alebo kyslíku v krvi.

AirPods Health

2021: MacBook Pro, iPad Pro a iMac s Mini-LED displejom

Čo by to bol za rok 2021, keby Apple nevydal ani jeden počítač? Našťastie, nič také sa nekoná a podľa toho, čo tvrdia analytici ako Ming-Chi Kuo alebo Jeff Pu, môžeme budúci rok očakávať výraznejšie novinky. Reč je o nasadení Mini-LED dispejov aspňo do troch zariadení. V prvom štvrťroku by to mal byť nový 12,9″ iPad Pro, v druhom štvrťroku nový 16″ MacBook Pro a v druhej polovici roka 2021 by to mal byť 27″ iMac.

Tvrdenie analytika Jeffa Pu z GF Securities sa zhoduje s tvrdením Ming-Chi Kua, ktorý odhaduje, že Apple vydá do konca budúceho roka ž 6 nových zariadení s Mini-LED displejom vrátane 14″ MacBooku Pro, 27″ iMacu Pro, 10.2″ iPadu a 7.9″ iPadu mini. Medzičasom sa však objavilo tvrdenie, že iPad mini dostane do vienka väčší displej. (MacRumors)

A čo displeje pre iPhone 12?

Reč padla aj na to, aké displeje ponúkne iPhone 12. Apple sa údajne opäť snaží vymaniť z dominantného postavenia Samsungu. Ten je totiž jediným výrobcom OLED displejov pre iPhone, čo nie je prekvapením vzhľadom k faktu, že je ich najväčším výrobcom na svete. Apple však chce monopolné postavenie narušiť tým, že časť displejov vyrobí dvojica LG Display a BOE.

Samsung má vyrobiť 30-35 miliónov displejov pre 5.4″ iPhone 12 a približne 15-20 miliónov displejov pre obe veľkosti iPhonu 12 Pro. Ten by mal byť dostupný v 6.1″ a 6.7″ veľkostiach a reč padla dokonca aj na to, že ponúknu vylepšený Y-OCTA displej, ktorý neobsahuje samostatnú dotykovú vrstvu. Displej je tak tenší s čistejším obrazom a Apple môže ušetrený priestor využiť napríklad na väčšiu batériu.

LG Display/BOE by mali spolu vyrobiť 20-25 miliónov displejov pre 6.1-palcový iPhone 12 Max, z čoho asi 2 milióny displejov vyrobí BOE. Spoločnosť LG vraj už teraz vyrába displeje pre repasované iPhony, ktoré Apple predáva cez svoj Online Store. Robí to však skôr preto, aby Applu prezentoval svoje schopnosti, než aby tým prezentoval výrobné kapacity. (DigiTimes)

Nový kožený remienok pre Apple Watch

Dizajn niektorých remienkov Apple Watch sa od debutu v roku 2015 nezmenil. No v prípade koženého remienku Leather Loop môžeme v blízkej dobe očakávať zmeny. Podľa zverejnených informácií, fotiek a videa môžeme očkaávať, že remienok bude dvojfarebný, pričom druhá farba je vyhradená pre bočné časti remienku. Vyvýšeniny, ktoré sú súčasťou remienku, sú teraz užšie a obsahujú magnety na uzavretie okolo ruky.

Remienok by mal byť podľa úniku dostupný hneď v niekoľkých športovo ladených farbách. Okrem čiernej má Apple v príprave niekoľko farebných verzií, kde je ale pravdepodobné, že sa nemusia všetky dostať do predaja. Možné je aj to, že farby sú zatiaľ len prototypové a nie všetky sa musia dostať do predaja. K tomu je možné, že remienok sa nakoniec ani nedostane do predaja alebo ide o fake. (9to5mac)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť