Týždenný súhrn špekulácií: A nabudúce už v krabici neuvidíme ani iPhone

Uplynul týždeň plný špekulácií.

Týždňový súhrn špekulácií sa bude niesť vo výrazne odlišnom duchu než predošlé. Hlavnou témou bola totiž diskusia, či Apple odstráni alebo neodstráni slúchadlá a nabíjačku z krabíc od iPhonu. K tomu samozrejme nemohli chýbať ani komentáre typu “…a nebudúce už v krabici neuvidíme ani iPhone”.

iPhone 12: S nabíjačkou alebo bez?

Keď už Apple nevie ďalej stenčovať svoje telefóny, rozhodol sa stenčiť krabice, v kotrých sú dodávané. A tak by sme v balení od iPhonu 12 nemali vidieť nielen slúchadlá, ale ani nabíjačku. Toto rozhodnutie sa rozhodne nestretlo s nadšením zo strany užívateľov. V tomto prípade sa však musím pristaviť na stranu Applu: Naozaj musíme s každým novým iPhonom dostávať už 10 rokov tú istú nabíjačku?

Úprimne, odkedy som si kúpil svoj prvý iPhone v roku pána, som používal jednu a tú istú nabíjačku a ani raz som nemal dôvod ju meniť. Vlastne som ju vymenil len raz, keď som si kúpil Samsung Galaxy S7 edge. Vtedy som dostal k telefónu naozaj niečo viac – rýchlonabíjačku – ktorú mám v podstate už štyri roky bez prestávky napojenú do svojej bezdrôtovej nabíjačky.

iPhone 12 20W Charger Mr White

Čo sa nabíjačky týka, objavila sa fotografia novej 20W rýchlonabíjačky, tú však Apple podľa Ming-Chi Kua bude predávať ako samostatné príslušenstvo za zatiaľ neznámu čiastku. Dôvodom pre vyradenie nabíjačky z balenia je podľa analytika najmä to, že 5G podpora výrazne predražuje výrobnú cenu, ale Apple chce zachovať či dokonca znížiť predajnú cenu telefónov. K tomu je to boj proti elektronickému – dovolím si povedať – spamu.

Podľa leakera l0vetodream to tiež znamená, že sa všetky budúce iPhony budú predávať vo výrazne tenšej a dokonca “znamenitej” krabičke. Ako by to mohlo vyzerať, uvidíme zrejme už koncom tohto roka na iPhone 12. A ešte jedna špecialita: Apple sa v novom prieskume pýta, čo robia s USB nabíjačkou, ktorú dostali so svojim novým iPhonom. Znamená to, že Apple je pripravený odstrániť nabíjačku? Zrejme áno. (MacRumors)

iPhone 12: 5G podpora

Keď už som načal podporu 5G, poďme sa na ňu pozrieť zblízka. Podľa toho, čo vraví server DigiTimes, Apple očakáva nižšie predaje modelov s podporou mmWave 5G – a to až o polovicu. Spoločnosť mala údajne v pláne vyrobiť tento rok 30-40 miliónov kusov, napokon ich má byť len 15-20 miliónov kusov iPhonu s podporou mmWave.

Apple podľa špekulácií navrhuje vlastný anténový čip, ktorý by mal byť lacnejší než tie, ktoré nakupoval od dodávateľov ako je Qualcomm či Broadcom. Plány sa týkajú však len mmWave verzie, kým pri sub-6GHz verzii má využívať čipy od iných výrobcov. Pokiaľ ide o rozdiely, mmWave je rýchlejšie na krátky dosah a je vhodnejšie do veľkomiest, kým sub-6GHz je vhodnejšie do oblastí s menšou hustotou zaľudnenia a má väčší dosah.

Analytik Ming-Chi Kuo k tomu vraví, že iPhone 12 s podporou mmWave 5G má byť predávaný len v piatich krajinách: USA, Kanade, Japonsku, Kórei a Veľkej Británii. V snahe znížiť výrobné náklady spoločnosť zrejme softvérovo deaktivuje 5G podporu na trhoch, kde nie je technológia dostatočne rozšírená – alebo tam nie je vôbec dostupná. (MacRumors)

iPhone 12: Fotoaparát, kamera

Bolo by naivné myslieť si, že nový iPhone neprinesie vylepšenia v oblasti fotoaparátu. Vraví sa, že model Pro Max ponúkne LiDAR Scanner, ktorý je už dnes prítomný na iPade Pro a čoskoro sa má dostať aj na iPhone 12 a do AR okuliarov, ktoré tento telefón ponúka. iPhone 12 Pro má pritom podľa najnovších špekulácií podporovať 4K 120fps / 4K 240fps video. Reč je samozrejme o slow-motion videu, čiže o spomalených záberoch, ktoré si tak zrejme vychutnáme v ešte vyššej kvalite.

Analytik Ming-Chi Kuo vraví, že dodávateľom high-endových kamier pre iPhone 12 bude firma Largan, ktorá začne vyrábať kamery od polovice júla. Largan obvykle tieto komponenty dodával skôr, výrobné kapacity boli však aj tu ovplyvnené zdravotnou krízou. (MacRumors)

iPhone 12: Displeje od BOE

Apple mal v pláne využívať displeje troch dodávateľov: Samsung Display, LG Display a BOE. Posledná menovaná však nedokázala v testovacej výrobe splniť kvalitatívne kritériá a preto je možné, že jej displeje dostane iPhone 12 až neskôr, po zahájení predaja. Na dostupnosť nových iPhonov by to nemalo mať vplyv, pretože drvivú väčšinu displejov aj tak vyrábajú Samsung Display a LG Display. (DigiTimes)

iPhone SE:

Podľa špekulácií môže Apple neskôr zahájiť predaj iPhone SE Plus. Alebo predaj úplne novej generácie, ktorá sa začne predávať budúci rok. Tak či onak, leaker l0vetodream naznačil, že okrem iPhonu 12 má Apple vyradiť nabíjačku aj z budúcich revízií iPhonu SE. Nie je však jasné, či má na mysli tohtoročnú generáciu, alebo až tú ďalšiu.

Nech už dôjde k akýmkoľvek zmenám, podľa leakera Mauri QHD by mal budúcoročný iPhone SE znovu ponúkať čip A13 Bionic. Vyzerá to totiž, že aj v tom roku bude čip konkurencieschopný a nie je dôvod ho meniť, zvlášť teraz keď je pre Apple celkom lacný. Telefón by mal mať viacero zmien zrejme po stránke dizajnu.

iPad, iPad mini: Väčšie displeje, nabíjačka

Analytik Ming-Chi Kuo zopakoval, že môžeme očakávať nový iPad s 10.8-palcovým displejom. Nie je však jasné, či pôjde o nástupcu terajšieho iPadu s 10.2-palcovým displejom alebo o nástupcu iPadu Air 3 s 10.5-palcovým displejom, ktorý by mal údajne “nahradiť” dnešný 11″ iPad Pro.

Nech už to bude akokoľvek, tablet má vyjsť v druhej polovici roka 2020. V prvej polovici budúceho roka môžeme potom očakávať nový iPad mini s 8.5-palcovým displejom. Pre zaujímavosť, iPad mini sa dočkal svojej terajšej aktualizácie v marci 2019 a dostal čip A12 Bionic, lepšiu prednú kameru a podporu Apple Pencil. Na rozdiel od iPhonu, nabíjačka má byť súčasťou balenia.

iPad mini Retina Display

macOS, iPhoneOS?

Dávno predtým, ako Apple začal používať názov iOS, spoločnosť nemala stanovený názov pre operačný systém, ktorý bežal na iPhone. Apple ju najprv označoval ako “OS X Phone”, prípadne “iPhone OS”. O možnom oživení názvu sme sa dopočuli len pár hodín pred WWDC, napokon však došlo k oznámeniu systému s tradičným názvom iOS 14.

Spoločnosť však zrejme experimentuje s možnosťou inštalácie plnohodnotného systému macOS na iPhone. Čo nemusí byť veľké prekvapenie vzhľadom k faktu, že Mac prechádza na Apple procesory, totožné s tými v iPhonoch a iPadoch. Vďaka prechodu bude mať Apple väčšiu kontrolu nad svojimi počítačmi, nad ich dátumom vydania, nad ich výkonom a napokon sa môže odraziť na nižšej cene.

Leaker MauriQHD ale vraví, že jednou z vecí, ktorú chce Apple docieliť, je premeniť iPhone na prenosný Mac. Malo by to fungovať presne ako Samsung DeX: pomocou doku pripojíte telefón k monitoru, klávesnici a myši a môžete ho používať ako počítač. Nedostatkom systému DeX je, že beží na mobilnom systéme a teda na ňom nenájdete desktopové aplikácie. Tento nedostatok však Apple vyrieši tým, že miesto mobilného OS načíta ten plnohodnotný, desktopový.

iMac: Monštruózna rozlúčka s Intelom

Je tu veľa náznakov, že sa iMac tento rok dočká aktualizácie. A ešte viac náznakov, že nepôjde len o bežnú aktualizáciu hardvéru, ale o redesign s možno väčšími obrazovkami. Hovorí sa o 23″ displeji a kombinácii dizajnov Apple Pro Display XDR a iPadu Pro.

Hardvér ostával veľkou neznámou: buď procesor od Applu alebo ešte jeden Intel. A ak je niečo pravdy na uniknutom benchmarku, potom nás čaká derniéra vo veľkom štýle. Na internete sa objavil benchmark nevydaného zariadenia s označením AAPJ1851,1, ktoré dosiahlo slušné OpenCL skóre 32 366 bodov.

iMac 2020 Benchmark

V zariadení sa ukrýva poriadne monštrum: 10-jadrový Intel Core i9-10910 procesor s frekvenciou 3.6GHz,20 threadmi, 20MB L3 cache a Turbo Boost až do 4.7GHz. Ide o priameho nástupcu procesoru, ktorý sa nachádza v dnešnom high-endovom modeli iMacu. Zdá sa pritom, že ide opäť o procesor ušitý na mieru pre Apple. Server Tom’s Hardware totiž vraví, že procesor je až o 28,6% výkonnejší oproti komerčne dostupnej verzii i9-10900.

Z benchmarku tiež vyplýva, že zariadenie obsahuje nevydanú AMD Radeon Pro 5300 grafiku, čo je desktopová verzia minuloročnej Radeon Pro 5300M pre notebooky postavenej na jadrách Navi 14 so 4GB pamäťou, 20 jadrami a frekvenciou 1.65GHz.

Mini-LED dostáva posily

Apple má v pláne prejsť na Mini-LED a to u väčšiny svojich zariadení. Fajn, obohraná platňa, správy o tom vidíme pravidelne. Novinkou je však to, že Apple priberá do svojho dodávateľského reťazca posily a ide o 2 firmy, ktoré už skôr vyrábali hardvér pre Apple: Zhen Ding Technology a Flexium Interconnect. Obe firmy v minulosti vytvárali rôzne matičné dosky a nebude tomu inak ani teraz.

Dvojica bude mať na starosti výrobu ohybných matičných dosiek pre chystané zariadenia s mini-LED displejom. Zároveň sa budú musieť vysporiadať s konkurenciou v podobe juhokórejskej Young Poong Electronics, ktorú si Apple pôvodne najal na výrobu komponentov. Výsledkom tejto iniciatívy má byť budúcoročný iPad Pro s 5G podporou, MacBook Pro a ďalšie zariadenia. (DigiTimes)

2020: Rok čipu A14

Leaker l0vetodream už skôr avizoval, že rok 2020 bude rokom čipu A14. Hoci to vyzeralo, že Apple bude o tomto procesore hovoriť na WWDC, nestalo sa tak. Vieme však, že pôjde o čip, ktorý bude poháňať iPhone 12 a v upravenej verzii sa dostane zrejme aj do zariadení ako je Apple TV, Mac a iPad. Tomu by odpovedal aj počet kusov, ktoré si Apple necháva vyrobiť.

Podľa tvrdenia leakera má len tento rok vyrobiť spoločnosť TSMC 80 miliónov čipov A14 pre rôzne zariadenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.