Týždeň vo svete špekulácií: AirPower vstáva z mŕtvych

Tyzdenny suhrn spekulaci 27-3-2020
Končí sa ďalší týždeň a s ním aj tohtotýždňové šírenie špekulácií o chystaných zariadeniach. A kým predošlé týždne sa niesli prevažne v duchu nového iPhonu 9 / iPhonu SE 2, tento týždeň sa roztrhlo vrece s informáciami o nových počítačoch Mac. Ak by to bola všetko pravda, potom nás čaká ohromujúce množstvo hardvérových refreshov aj jedna výrazná novinka: 14-palcový MacBook Pro.

Posledný plný marcový týždeň sa nesie v duchu novovydaného softvéru z dielne Applu. No okrem toho sa nesie aj v duchu špekulácií, ktorých bolo pomenej, ale boli oveľa zaujímavejšie, než neustále sa opakujúce tvrdenia o “AirPods Pro Lite”. Tak poďme na to.

AirPower: Kapitola 2

Život mysterióznej bezdrôtovej nabíjačky AirPower vstupuje do druhého dejstva. Potom, čo Apple oznámil nabíjačku po boku iPhone X len preto, aby ju v roku 2019 oficiálne zrušil, bol vraj projekt reštartovaný, ale teraz bez oficiálneho ohlásenia. Ono to vlastne aj dá zmysel, predstavenie ambiciózneho projektu, ktorý Apple napokon zrušil z dôvodu, že ho nedokázal zhmotniť, je pokladané za najväčší PR fail spoločnosti v uplynulom desaťročí. Šťastím v nešťastí je, že šlo len o doplnkovú nabíjačku :-)

Leaker a youtuber Jon Prosser vraví, že spoločnosť začala potichu pracovať na novej verzii. Ani teraz nie je zaručené, že sa projekt podarí dotiahnuť do zdarného konca. Ale ako sa vraví, čo oko nevidí, srdce nebolí a prípadné zrušenie projektu skôr, než ho Apple oznámi, nebude až také bolestivé. Zrejme sa o tom totiž ani nedozvieme.

Podľa Prossera Apple pracuje na takom rozmiestnení cievok, aby sa nabíjačka mohla lepšie chladiť (a aby nezačala horieť). O novej, menšej bezdrôtovej nabíjačke vravel v januári aj analytik Ming-Chi Kuo. Tvrdil dokonca, že Apple ju chce vydať ešte v tomto polroku, ale odvtedy projekt nekomentoval.

Nová Apple TV

Plány Applu v oblasti televízie nezahŕňajú len vydanie aplikácie Apple TV pre smart televízory od firiem ako Samsung a LG. Spoločnosť totiž aj naďalej pracuje na hardvéri Apple TV a ten sa môže už čoskoro dočkať šiestej generácie. Na internete sa objavili nové tvrdenia o šiestej generácii Apple TV. Zatiaľ vieme len toľko, že ponúkne dvojnásobné úložisko. Súčasný model je dostupný v 32GB a 64GB verziách, nová generácia má ponúknuť 64GB a 128GB pamäť. Cieľom je hlavne zvýšiť pamäť pre predplatiteľov hernej služby Arcade.

Novinkou vo svete Apple TV má byť režim Kids Mode, ktorý bude súčasťou nového operačného systému tvOS 14. Rodičia budú môcť nastaviť svojim ratolestiam samostatný detský profil, ktorý umožní rodičom mať väčšiu kontrolu nad sledovaným obsahom a dĺžkou sledovania/hrania. Súčasťou toho bude aj funkcia Čas obrazovky, ktorá je už teraz zahrnutá v systémoch macOS a iOS. Ďalej sa hovorí o redesigne služby Apple TV+.

Mac s ARM a USB 4

Analytik Ming-Chi Kuo na konci týždňa zverejnil informáciu, podľa ktorej Apple pripravuje niekoľko Macov a MacBookov s ARM procesorom. Verí, že prechod z Intelu na ARM dodá Applu viac osobnej slobody. Spoločnosť dnes totiž musí tancovať, ako Intel píska a ten má v posledných rokoch veľké problémy s výrobou procesorov, hlavne s prechodom na 7nm proces. Dnes si už aj samotný Intel uvedomuje, že z pozície neohroziteľného lídra skĺzol do pozície “dvojky”, kým prvenstvo si dnes užíva AMD a to celkom oprávnene.

Keby Apple prešiel na vlastné procesory (napr. A14X), nemusel by čakať na to, kedy a či Intel vôbec uvedie na trh novú generáciu procesorov. Takto jednoducho môže začať tvoriť vlastné čipy, ktoré konieckoncov už 10 rokov vyvíja pre iPhone a iPad, a vydávať nové Macy, kedy sa mu zachce. Pre Apple by to podľa analytika znamenalo aj zníženie výrobnej ceny procesoru až o 60%. Že by to znamenalo výrazný odklon od Windows, nemusíme približovať. Otázkou však je, čo sa stane s kompatibilitou s Windows 10 a programami a hrami, ktoré sú dostupné už teraz pre Mac s Intel procesormi. Vyrieši to emulácia? Alebo nás čaká drastický prechod, ako keď Apple prešiel z PowerPC na Intel?

MacBook Pro ARM

Kuo tiež vraví, že firma ASMedia Technology bude exkluzívnym výrobcom radičov pre USB 4 podporu v počítačoch Mac v roku 2022. Technológia USB 4 priamo vychádza z Thunderbolt 3, takže ponúka prenosové rýchlosti až do 40 Gbps, nabíjanie do 100W a schopnosť prenášať obraz do dvoch 4K displejov alebo jednoho 5K displeja s použitím jediného káblu. Cieľom Intelu je rozšíriť technológiu vo svete PC, čo by sa mohlo odraziť na celoplošnom znížení cien príslušenstva, ktoré TB3 využíva.

Okrem toho má byť USB 4 vlastne akousi bezplatnou verziou Thunderboltu, ktorú si výrobcovia nemusia licencovať. Naďalej však bude dostupná “plná” verzia Thunderbolt 3 rozhrania, ktorá už vyžaduje licenciu. Tá ponúkne viacero výhod vrátane rozšírenej podpory referenčných dizajnov alebo rozšírenej technickej podpory zo strany Intelu pre výrobcov hardvéru. Špecifikácia USB 4 bola zverejnená v septembri 2019.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.