Tim Cook a Apple reagujú na násilné protesty po zabití Georga Floyda

Minulotýždňové zabitie Georga Floyda z Minneapolisu rozpútalo vo viacerých štátoch a mestách USA búrlivé protesty, ktoré vyústili do nepokojov, pri ktorých došlo k rabovaniu obchodov alebo dokonca k ničeniu policajného majetku.

Viaceré spoločnosti vrátane Electronic Arts či Applu reagovali na momentálnu situáciu v USA. Kým EA odložila predstavenie pripravovanej hry Madden NFL 21, spoločnosť Apple sa rozhodla dočasne zavrieť niektoré zo svojich obchodov.

Pre server 9to5mac potvrdila, že kvôli obavám o zdravie zamestnancov, ako aj kvôli práve prebiehajúcemu masovému rabovaniu obchodov sa rozhodla v nedeľu 31. mája zavrieť svoje obchody. V oblastiach, kde sú nepokoje najbúrlivejšie, budú obchody zavreté po dobu neurčitú. Zároveň došlo k ich vyskladneniu, aby v prípade konfliktu boli škody čo najnižšie.

Za zmienku stojí, že Apple po uvoľnení opatrení spojených s ochorením COVID-19 otvoril len 140 z 271 kamenných predajní Apple Store na americkej pôde. Obchod Apple Uptown v Minneapolise, meste, kde policajt Derek Chauvin v priebehu minulého týždňa zadusil Georga Floyda po tom, ako sa ten snažil v obchode platiť falošnou 20-dolárovou bankovkou, bol zničený vandalmi a vykradnutý hneď dvakrát po sebe. Obchody Apple Store sa stali terčom vandalov a zlodejov aj v Portlande, Philadelphii, Brooklyne, Salt Lake City, Los Angeles, Charlestone, Washingtone D.C., Scottsdale a San Franciscu.

Podľa serveru MacRumors riaditeľ spoločnosti Apple, Tim Cook, rozposlal personálu spoločnosti Apple mail, v ktorom komentuje situáciu:

Tím,

práve teraz sa hlboko do duše nášho národa a miliónov sŕdc vryla bolesť. Aby sme mohli stáť spoločne na jednej lodi, musíme sa vzájomne postaviť za seba a uznať strach, bolesť a oprávnené rozhorčenie z bezcitného zabitia Georga Floyda a oveľa dlhšej rasistickej histórie.

Táto bolestivá minulosť je dodnes prítomná – nielen vo forme násilia, ale v každodennej skúsenosti s hlboko zakorenenou diskrimináciou. Vidíme ju v našom trestnoprávnom systéme, v neprimeranom množstve chorôb v čierno-hnedých komunitách, v nerovnostiach pri verejnoprospešných prácach či vo vzdelaní, ktoré sa dostáva našim deťom. Kým naše zákony sa zmenili, realita je taká, že ich ochrana naďalej nie je celoplošne aplikovaná.

Od Ameriky, v ktorej som vyrastal, sme videli progres, ale pravdou naďalej ostáva, že farebné komunity naďalej čelia diskriminácii a traume. Od mnohých z vás som počul, že sa bojíte – bojíte vo vašich komunitách, bojíte vo vašich každodenných životoch a čo je na tom celom najkrutejšie, bojíte sa z vlastnej kože. Nemôžeme mať spoločnosť hodnú oslavovania, ak nedokážeme zaručiť vymanenie sa zo strachu každej osobe, ktorá dáva tejto krajine svoju lásku, prácu a život.

V Appli bolo a vždy bude našou úlohou vytvárať technológie, ktoré posilňujú ľudí a robia svet lepším miestom. Naša sila vždy vychádzala z diverzity, do našich obchodov sme privítali ľudí z rôznych životných chodníčkov a snažili sa vybudovať Apple, ktorý je inkluzívny voči všetkým.

Ale spoločne musíme urobiť viac. Apple dnes prispieva mnohým skupinám vrátane Equal Justice Initiative, neziskovke zameranej na boj proti rasovej nespravodlivosti, ktorá ukončila masové uväzňovanie a chráni ľudské práve pre tých najohrozenejších ľudí v Americkej spoločnosti. V júni a pri príležitosti sviatku Juneteenth (Freedom Day, 19. júna), Apple zdvojnásobí každý príspevok, ktorý jeho zamestnanci poskytnú nadácii Benevity.

Aby sme dosiahli zmenu, musíme sa znovu pozrieť na svoje názory a činy, ktoré robíme počas bolesti, ktorú hlboko preciťujeme ale príliš často ignorujeme. Problémy ľudskej dôstojnosti sa nesmú držať stranou. Našim kolegom z čiernej komunity – vidíme vás. Záleží na vás, záleží na vašich životoch a tu v Appli si vás ceníme.

Pre všetkých našich kolegov, ktorí práve teraz prechádzajú bolesťou, vedzte, že v tom nie ste sami a že máme zdroje na to, aby sme vás podporili. Rozprávať sa a hľadať liek na ľudskosť je dnes pre nás dôležitejšie, než kedy predtým. Máme voľné zdroje, ktoré vám môžu pomôcť, vrátane Employee Assistance Programu a zdrojov pomoci s mentálnym zdravím, o ktorých sa môžete dočítať viac vo webovej sekcii People.

Toto je moment, kedy zrejme mnohí ľudia nechcú nič, než sa vrátiť do normálu alebo do status quo, ktorý je pohodlný len vtedy, ak dokážeme odvrátiť náš pohľad od nespravodlivosti. Nech je to už akokoľvek ťažké priznať, len tá samotná túžba signalizuje, že spravodlivosť je privilégium. Zabitie Georga Floyda je šokujúcim a tragickým dôkazom, že musíme mieriť vyššie, než k “normálnej” budúcnosti a musíme vybudovať takú budúcnosť, ktorá vzhliada k najvyšším ideálom rovnosti a spravodlivosti.

Slovami Martina Luthera Kinga: “Každá spoločnosť má svojich ochrancov status quo a svoje bratstvá neodlišných, o ktorých je notoricky známe, že prespávajú revolúcie. Dnes naše prežitie závisí od našej schopnosti byť čulí, prispôsobovať sa novým ideám, ostať na pozore a postaviť sa tvárou v tvár výzve, ktorú prináša zmena.”

S každým nádychom sa musíme zaviazať tejto zmene a musíme vytvoriť lepší, spravodlivejší svet pre všetkých.

Tim.

Zdroj: 9to5mac; MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť