Technológia, na ktorej pobeží Apple CarKey, je hotová

Konzorcium automobilových a technologických firiem dokončilo technológiu, na ktorej pobeží aj technológia Apple CarKey.

Už od začiatku roka sa hovorí o možnosti spustenia platformy CarKey, ktorá by premenila váš iPhone na NFC kľúč od auta za predpokladu, že je jeho kľučka vybavená NFC čítačkou. Vyzeralo to, že Apple chystá opäť niečo revolučné a exkluzívne, ale CarKey napokon nemusí byť vôbec exkluzivitou.

Car Connectivity Consortium (CCC), organizácia združujúca automobilové a technologické firmy za cieľom vývoja smart funkcií pre autá, oznámila úspešné dokončenie špecifikácie Digital Key Release 2.0. Reč je o štandardizovanom ekosystéme, ktorý umožňuje ukladať do mobilných telefónov verifikačné kľúče od áut vybavených NFC. Tento ekosystém v konečnom dôsledku umožňuje ľuďom, aby mohli bezpečným spôsobom využívať alebo zdieľať kľúč od svojho auta s inými užívateľmi.

“Digital Key Release 2.0 je vyvrcholením snahy našich členov zo všetkých relevantných odvetví priniesť budúcnosť odomykania automobilov už dnes. Verzia 2.0 prináša majiteľom vozidiel štandardizovaný a bezpečný spôsob, ako premeniť svoj smartfón na digitálny kľúč s viacerými možnosťami využitia. Predstavuje tiež základ pre Digital Key Release 3.0 a ďalšie, ktoré prinesú ešte viac užívateľsky prívetivých funkcií. Som nadšený zo vznikajúceho Digital Key ekosystému, v ktorom bude odomykanie auta telefónom tak bežné ako fotografovanie,” prehlásil prezident CCC, Mahfuzur Rahman.

Špecifikácia Digital Key Release 2.0 využíva na komunikáciu so smartfónom funkciu NFC a je navrhnutý pre masové použitie tak, aby sa zachovala nízka výrobná cena. Užívatelia budú môcť využívať technológiu na odomknutie, zamknutie aj naštartovanie auta a to aj v prípade, že je mobil vybitý. Teda podobne, ako už dnes funguje na niektorých smartfónoch čítačka lístkov hromadnej dopravy, kde má NFC vlastnú rezervu. Takisto je možné zdieľať kľúč od auta s priateľmi alebo inými členmi rodiny. Tu tiež majú užívatelia možnosť nastaviť, aké funkcie má zdieľaný kľúč k dispozícii.

Budúca verzia, Digital Key Release 3.0, by mala priniesť podporu ultraširokopásmového pripojenia, ktoré už dnes ponúka iPhone 11 a iPhone 11 Pro na určenie polohy ostatných zariadení v blízkosti. Za zmienku ale stojí, že technológiu nepodporuje ani nový iPad Pro, ani nový iPhone SE. Takisto má dôjsť k podpore Bluetooth LE.

 

komentár
  1. dovolim si spomenut ze tieto vychytavky uz casto mame, vlastne mali by sme keby: neboli funkcne len mimo slovenska, nemali ste zrovna taky model/rok kedy to neni funkcne ale uz dalsi rok to bolo,… a podobne veci co dokazu nasrat

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.