Pochádzajú tričká zamestnancov Apple Store z výroby s nútenou prácou?

Čínska spoločnosť, od ktorej si údajne Cupertino kúpilo rovnošaty, je v USA na blackliste kvôli zlým pracovným podmienkam.

Načasovanie ako z dobrej knihy

Informácie o pochybnom pôvode textilu priniesol The Guardian. Vo svojom reporte noviny uviedli, že podľa dovozných dokumentov Apple importovalo oblečenie (pravdepodobne práve uniformy pre personál) od spoločnosti, ktorej dcérska spoločnosť Esquel z regiónu Sin-ťiang čelí sankciám pre nútenú prácu.

Iróniou je, že nové informácie vyšli na povrch týždeň po tom, čo Tim Cook pred kongresom odmietol tolerovanie nútenej práce či dnešného otroctva v rámci dodávateľského reťazca.

Hovorca Apple sa už k záležitosti vyjadril s tým, že značka aktuálne nedováža materiál zo Sin-ťiangu. Či sa tak nedialo v minulosti, však Cupertino odmietlo komentovať.

Takmer nemožné

Možno to ani nie je potrebné. Mesiac pred zavedením sankcií voči Esquelu zo strany Spojených štátov, poslal tento výrobca do predajní v Kalifornii zásielku tričiek. Navyše, Apple ešte donedávna figuroval na webe čínskeho výrobcu ako “veľkoodberateľ”.

Voči obvineniam z nútenej práce a zlých podmienok sa Esquel ohradil a dohľadať kompletnú štruktúru dodávateľského reťazca by bol vcelku oriešok. Na druhej strane, odborníci hovoria, že v danom regióne je takmer nemožné produkovať čokoľvek bez toho, aby ste neboli minimálne spoluviníkom pri nútenej práci.

zdroj: 9to5Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.