Návod: Vytvorte si Smart Folder pre efektívnu prácu so súbormi

Užitočný trik, ktorý vám pomôže zefektívniť prácu so zložkami na vašom Macu.

Určite máte aplikáciu, ktorú otvárate a používate na dennej báze. Vždy, keď ju znovu otvoríte, softvér otvorí nový projekt namiesto toho, ktorý ste mali rozpracovaný naposledy. Následne musíte navštíviť tab File a v ponuke Open Recent zvoliť jednu z posledných položiek.

Dá sa to ale urobiť aj inak a jednoduchšie – tak, aby ste mali prístup k nedávnym projektom priamo zo spodnej lišty.

Smart Folder v Docku

Zložka tohto typu obsahuje výsledky z vyhľadávania v rámci Finderu. Vždy, keď v ňom vyhľadávate, môžete si vytvoriť na základe kritérii hľadania Smart Folder. Keď nabudúce túto zložku otvoríte, nájdete v nej čerstvé výsledky pôvodného vyhľadávania. Užitočné, čo poviete?

Je to však ešte lepšie – túto zložku môžete mať vždy poruke. Či už v rámci bočného panelu v rámci Finderu alebo ako ikonku v Docku. Ako na to?

Vytvorte si Smart Folder

Otvorte si Finder okno a stlačte + F, čím aktivujete vyhľadávanie.

Ak máte všetky projekty či dokumenty, ktoré vás zaujímajú, v konkrétnej zložke, začnite s vyhľadávaním tam a prispôsobte si postupne aj ostatné filtre.

Kind si nastavte ako Other a následne do poľa vpíšte typ súboru, ktorý vás zaujíma.

Napríklad Photoshop.

Následne si spresníme výsledky vyhľadávanie ďalším filtrom – ten pridáte kliknutím na ikonku plus vpravo.

Z prvej rolety zvoľte Other.

Zobrazí sa vám zoznam, z ktorého môžete vybrať ďalšie parametre – nájdite Last Modified Date.

Zakliknite checkbox a potvrďte cez OK.

Parameter sa pridá do prvej rolety, z ktorej ho následne vyberiete a nastavíte si podrobnosti podľa svojej potreby. Keďže nám ide o nedávne súbory, s ktorými pracujeme pravidelne, zadajte časový roptyl – napr. 4 týždne. Vyhľadávanie následne zúži výsledky na súbory, ktoré ste v tomto čase upravovali.

Vyhľadávanie okrem / vrátane

Tak ako viete Finderu povedať, aké súbory má zahrnúť do vyhľadávania, viete si aj nastaviť, ktoré doň pridať nechcete.  Stlačte a všimnite si, že sa ikonka plus zmenila na trojicu bodiek. Kliknite a tým pridáte do filtrov podkategóriu.

V nej si môžete pomocou rôznych parametrov spresniť, čo chcete alebo nechcete do vyhľadávania zahrnúť. Napr. ak nechcete, aby boli súčasťou výsledkov súbory, ktoré majú v názve konkrétne slovo, zvoľte možnosť None, následne parameter Name a možnosť contains a do poľa vpíšte príslušné slovo.

Keď ste s nastaveniami vyhľadávania spokojní, klinite vpravo hore na Save.

Následne si môžete svoj search pomenovať, zvoliť zložku, kam sa uloží a aj to, či ho chcete pridať do bočnej lišty v rámci Finder okna.

Ak ste možnosť Add To Sidebar zaklikli, Search sa uloží do bočnej lišty Finder okna.

Pripnutie v Docku

Pridanie takto vytvorenej Smart Folder do spodnej lišty na Macu je jednoduché. Môžete buď navštíviť lokáciu, kam ste si vyhľadávanie uložili – natívne je to ~/Library/Saved Searches, alebo ak ste zvolili aj uloženie do bočnej lišty Finderu, môžete kliknúť pravým tlačidlom na túto položku a zvoliť Add to Dock.

Hotovo! Vaša Smart Folder sa pripne na spodnú lištu.

K dispozícii máte ešte ďalšie užitočné nastavenia. Kliknite pravým tlačidlom a z menu si môžete zvoliť spôsob triedenia súborv v zložke (podľa názvu, dátumu a pod.), formu zobrazenia v docku (Folder a Stack) či druh zobrazenia pri kliknutí na ikonku zložky (na výber je Fan, Grid, List či Automatic).

Poslednou možnosťou z ponuky je Remove from Dock, ktorou prípadne Smart Folder zo spodnej lišty odstránite.

Takto vytvorená Smart Folder je užitočnou pomôckou vždy, keď pracujete so súbormi, ktoré otvárate viac ako dvakrát.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.