Najlepšie easter eggy v Apple produktoch

Výber easter eggov ukrývajúcich sa v Apple produktoch. 🥚

Veľkonočné sviatky sú tu a k nim neodmysliteľne patria veľkonočné vajíčka, po anglicky easter eggs. V dnešnej dobe však neoznačujú len vymaľované vajíčka, ale tiež skryté odkazy ukryté v hardvéri aj softvéri rôznych technologických gigantov. Výnimkou nie je Apple. Koniec koncov, aj ten existuje len vďaka ľuďom a tí občas popustia uzdu fantázii, aby do produktov ukryli skryté odkazy či narážky na niekoho alebo niečo.

Apple je však tiež v niečom výnimočný: Steve Jobs po svojom návrate z exilu zakázal akékoľvek easter eggy v produktoch, čo sa až na drobné výnimky darilo dodržiavať. Veril totiž, že tvorba easter eggov spôsobovala, že pracovníci venovali svoju energiu iným veciam, než samotnému produktu. Okrem toho mal za to, že takto mohli dať o sebe vývojári vedieť konkurenčným spoločnostiam, ktoré by o nich mohli mať záujem dlho pred vznikom LinkedIn. No a v neposlednom rade, easter eggy boli len “podpisom” softvérového tímu, hardvérový tím alebo dizajnéri si nemohli takú špecialitu dovoliť. Aj keď…

Dvojzmyselné balenia produktov

Čo majú spoločné Apple Watch a iMac G4? Nie, výkon to nie je. Dvojicu produktov od seba delí 13 rokov evolúcie, no napriek tomu sa zhodujú v dizajne balenia. To totiž v oboch prípadoch až podozrivo pripomína mužské genitálie. A že to nemusí byť náhoda, dokazuje tvrdenie Reeda Jobsa, syna zakladateľa Applu, ktorý prezradil, že Steve Jobs pôvodne chcel, aby Apple Park vyzeral ako zhluk budov pripomínajúcich to zakázané jablko.

Kalendárium zo Stredozeme

Terminál je zaujímavý a užitočný nástroj, ak ste profesionál. Ak nie, túto ikonku si zrejme ani nevšímate. Ale ak ste fanúšikom Pána prsteňov, potom vás mileradi naučíme jeden príkaz. Po otvorení Terminálu zadajte cat /usr/share/calendar/calendar.lotr a stlačte Enter. Nech sa páči, v Macu máte ukryté hotové kalendárium zo sveta J.R.R. Tolkiena!

macOS Terminal LOTR Easter egg

Obohratá platňa

Máte pocit, že slová ako “magické”, “revolučné” či “neuveriteľné” na prezentáciách Applu znejú ako z obohratej platne? Inžinieri z Cupertina ten pocit zrejme majú, inak by sme takúto obohratú vynilovú platňu v Macu zrejme nenašli. Ona sa tu ale naozaj ukrýva, ako profilová fotka Vynilová platňa zo zoznamu predvolených v Systémových nastaveniach Macu.

Magic Revolution Unbelievable

Think Different ako emoji

O tom, že Apple má zmysel pre detaily, dosvedčuje rafinované spracovanie smajlíkov Emoji, ktoré sú rok čo rok dopĺňané o nové znaky. Jedným zo starších znakov je symbol otvorenej knihy, ktorý bol do “abecedy” Emoji pridaný v roku 2015. Každá firma má vlastné prevedenie znaku, verzi od Applu má na otvorenej dvojstránke vyobrazený text Here’s to the crazy ones z kampane Think Different.

Apple Open Book Emoji

Rickroll’d!

Legendárny easter egg z minulej (a predminulej) dekády si našiel svoje miesto aj na webe technickej podpory spoločnosti Apple. Na webe sa okrem iného nachádzal návod, ako na Apple Watch Pridať priateľa. Na čom by nebolo nič zvláštne, keby ilustračný obrázok neodkazoval na slávnu (a dnes vďaka internetovým trollom aj nenávidenú) pesničku Ricka Astleyho, Never Gonna Give You Up.

Apple Watch Rick Roll

Ach, tie Windows!

Mac a Windows medzi sebou stále súperia, a to aj keď máte k jednej sieti pripojené počítače s obomi systémami. Ani tu si ale vaše Jabĺčko neodpustí uštipačné poznámky voči počítačom s Windows a tak, keď sa na Vašej domácej sieti nachádza nejaký počítač s Windows, nájdete ho tam vo svojej najtradičnejšej podobe:

macOS Catalina Shared Network
Foto: Reddit

Máli sa vám?

Ak sa vám máli, potom určite odporúčame pozrieť si túto polhodinovú prezentáciu programátora Jamesa Thomsona. V minulosti bol zamestnancom Applu, dnes pracuje ako programátor na voľnej nohe a vyvinul kalkulačku PCalc. Tematická prezentácia nesie meno Ilustrovaná história easter eggov v Apple produktoch. Nie je však tak celkom len o Appli, ale aj o histórii easter eggov ako takých. Všetko to začalo, ako inak, pri hrách, kde si firmy neželali, aby pod hrami boli podpísaní konkrétni ľudia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.