Mac mini a základný 13-palcový MacBook Pro budú podporovať 6K. Vďaka Apple Silicon

Poprvýkrát tak zariadenia bude možné pripojiť k displejom s týmto rozlíšením.

Apple na svojom treťom jesennom evente One more thing predstavil tri nové Macy, ktoré spája implementovaný čip. Ide o prvý Apple Silicon pre počítače značky a dostal označenie M1.

Komponent je vyrobený 5-nm procesom a využíva SOC (System on Chip – Systém na čipe) architektúru. Apple k nemu uviedlo viacero pôsobivých hodnôt ako niekoľkonásobne vyšší výkon CPU a GPU či o štvrtinu nižšia spotreba energie. Podrobne sme sa novinke venovali v samostatnom článku, ktorý si môžete prečítať (link nájdete na konci textu).

Jednou z vlastností nového čipu je aj spomínaná podpora 6K obrazu pre Mac mini a MacBook Pro 13″, ktoré Apple čerstvo predstavil. Predchádzajúca generácia týchto zariadení poháňaná Intelom ponúkla kompatibilitu s 5K displejmi. V prípade MacBooku Pro máme na mysli základný model s dvojicou Thunderbolt 3 portov.

Samozrejme 6K utiahne aj nový MacBook Air, túto možnosť však ponúkala aj predchádzajúca verzia zariadenia, ktorú Apple uviedol tento rok.

6K začína byť pomerne široko dostupná v rámci portfólia Macov. Medzi v súčasnosti kompatibilné modely patria:

  • 15 a 16-palcový MacBook Pro od roku 2018
  • 13-palcový MacBook Pro z roku 2020 (Intel verzia so 4 Thunderbolt portmi)
  • iMac od roku 2019
  • Mac Pro od roku 2019
  • Apple 6K Pro Display XDR je zároveň kompatibilný s každým Macom, ktorý disponuje trojicou Thunderbolt portov a je schopný spárovania s Blackmagic eGPU.

Nové Macy s M1 čipom sú úvodom novej etapy, v ktorej Apple chce postupne prejsť na vlastné procesory. Časovo to značka odhaduje na dva roky.

K novým Macom aj M1 čipu si môžete prečítať samostatné články:

MacBook Pro

MacBook Air

Mac mini

Apple Silicon M1

zdroj: Apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.