M1 z rady Apple Silicon neprestáva prekvapovať – je rýchly ako Mac Pro z minulého roku

Nový čip od Apple od svojho uvedenia prináša pôsobivé výsledky testov a porovnaní. Najnovšie sa vyrovnal aj Pro verzii Apple desktopu, navyše s minimálnym dopadom na batériu v laptope.

Päťminútový rozdiel

Test realizoval portál TechCrunch, ktorý otestoval vyskúšal, ako si poradí s open source kódom Safari enginu WebKit. Kompilácia prebehla na novom zariadení rýchlejšie než na modeloch s Intel procesorom.

MacBook Pro s 13-palcovou uhlopriečkou a M1 úlohu dokončil za 20 minút a 43 sekúnd. Bol takmer dvakrát rýchlejší ako posledná generácia rovnakého zariadenia s Intel procesorom z mája 2020.

Ešte pôsobivejšie vyznieva fakt, že čas, ktorý na úlohu potreboval nový laptop je takmer rovnaký ako v prípade Mac Pro z roku 2019. MacBook Air s čipom M1 bol iba o 5 minút pomalší ako Mac Pro. Dôvodom je dizajn bez vstavaného chladenia.

Takmer plná batéria?

Zariadenie s cenovkou 1 129 € tak dosahuje takmer identický výkon ako profi desktop, ktorého cena začína na 6 499 €. Už teraz sme zvedaví na výsledky, ktoré prinesie Apple Silicon po implementácii aj vo vyššom segmente Apple počítačov.

Na záver treba spomenúť ešte jeden dôležitý faktor. Tým je batéria. Po kompilácii kódu ostávalo obom MacBookom s M1 čipom 91% batérie. Intel verzie proces vyčerpal výrazne viac – najväčší, 16-palcový MacBook Pro klesol na 61% a 13-palcový MacBook Pro mal menej ako štvrtinu kapacity batérie.

Sľuby o bezkonkurenčnom výkone v pomere k spotrebe energie, ktoré Apple pri predstavovaní nových Macov vyslovil, sa tak stávajú realitou.

zdroj: TechCrunch

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.