Koncept si predstavuje Xcode pre iPad

Možnému príchodu Xcode na iPadOS sa komunita venuje vždy, keď sa objaví nová generácia Apple tabletu či nejaká zásadnejši novinka ohľadom tohto zariadenia. Kým sa dozvieme, či sa Apple vývoju takejto verzie Xcode venuje a kedy ju uvidíme v praxi, môžeme čakanie skrátiť vydareným konceptom.

Vhodné podmienky

Ten navrhol Parker Ortolani, ktorý nedávno prišiel aj s víziou widgetov pre nový iOS 14. Xcode je komplexný nástroj pre developerov, ktorým umožňuje tvorbu apiek pre všetky Apple platformy. Práve jeho komplexnosť je dobrým dôvodom, prečo je zatiaľ dostupný iba pre Mac segment. Z Cupertina navyše nikdy nevyšli oficiálne signály, potvrdzujúce plány na vývoj verzie pre iPad. K dispozícii je zatiaľ iba Swift Playgrounds.

Operačný systém iPadov sa však čoraz viac odlišuje od iOS a stáva sa viac dômyselný s rozšírujúcou sa ponukou nástrojov a funkcií, ktoré sa inšpirujú vo sfére počítačov. Spomeňme napríklad nedávnu aktualizáciu iPadOS s podporou pre externé ovládanie trackpadom či myšou. Bolo by teda logické očakávať aj príchod samostatného variantu Xcode navrhnuté na mieru pre Apple tablet.

Niektorí optimisti ako možnú príležitosť na odhalenie tejto novinky spomínajú tohtoročné vydanie konferencie WWDC, ktoré v júni prebehne online. Kým sa tak však naozaj stane pozrime sa na Parkerov koncept.

Prekopaný dizajn so známym základom

Ten prispôsobil celé rozhranie faktu, že program pobeží na zariadení, ktoré stále primárne ovládame dotykom. Všetky prvky tak povyrástli. UI však pôsobí povedome a inšpiruje sa Mac predlohou. Nechýba ani bočný panel s projektovými súbormi. Koncept počíta aj s náhľadmi v reálnom čase pre SwiftUI apky.

Vďaka Xcode pre iPad by mohli vývojari svoje aplikácie testovať priamo na cieľovom zariadení, bez potreby simulácie či pripájania iPadu k Macu. Táto verzia by mohla byť užitočná napríklad aj vo chvíľach, kedy potrebujete na projekte pokračovať a nie ste práve pri svojom počítači. Nezanedbateľným benefitom by bol aj cenový rozmer veci. Mac oproti iPadu vie byť vcelku nákladnou záležitosťou. Dostupnosť výkonného vývojárskeho nástroja aj pre cenovo dostupnejšie zariadenie nemusí byť na škodu.

zdroj: Parker Ortolani

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.